CNN- “Çağlayan: Hedefimiz dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almak”

CNN- “Çağlayan: Hedefimiz dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almak”

CNNSUNUCU: Türkiye dünyanın 17. büyük ekonomisi ve gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) geçen yıl yaklaşık 800 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’dan öğrendiğim üzere, ülkenin önümüzdeki 10 yıl için de büyük hedefleri var.
ÇAĞLAYAN: Geçtiğimiz on yılda ekonomimiz dört kattan daha fazla büyüdü ve 2023 yılı öngörülerimiz doğrultusunda ekonomimizi yaklaşık üç kat daha büyütmeyi hedefliyoruz. 2023 bizim için çok önemli bir tarih çünkü Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutlayacağız. O zamana kadar toplam iki trilyon dolar gayrisafi yurtiçi hasılaya ulaşmayı ve dünyanın en büyük on ekonomisi arasında yer almayı hedefliyoruz. Ayrıca yılda ortalama yüzde 6 oranında büyüme hedefliyoruz.
SUNUCU: Brüksel’in Türkiye’nin AB üyeliği sürecini ağırdan aldığı ve ülkede bununla ilgili bir yorgunluk olduğu görülüyor. Doğrudan yabancı yatırımların dörtte üçünün hâlâ AB’den geliyor olmasına rağmen AB üyeliği artık Türkiye için bir öncelik değil mi?
ÇAĞLAYAN: AB’ye katılıma ilişkin bizim 50 yıldır kararlı duruşumuz devam ediyor. Biz bu süreçten yorgun değiliz ve AB katılım sürecini mümkün olan en kısa zamanda başarıyla tamamlamak istiyoruz. Ama tabii ki bizim konuyla ilgili yaklaşımımıza rağmen bazı AB üyesi ülkeler samimi davranmıyorlar. Zaman zaman bize çifte standart uyguluyorlar. Bazı AB ülkeleri Türkiye’nin AB üyelik sürecini uzatmaya çalışıyor. Örneğin Almanya ve Fransa, iç siyasi kaygıları dikkate alıyor. Ancak ne yaparlarsa yapsınlar başarıya ulaşamayacaklar. Bizim AB üyeliği için kararlı duruşumuz değişmeyecek.
SUNUCU: AB’nin Enerji Komiseri Günther Oettinger, kısa süre önce Almanya Şansölyesi Merkel’in veya AB Başkanı’nın gelecek 10 yıl içinde Türkiye’ye yalvararak üye olmasını isteyeceğini söylemişti. Bu, Almanya veya Brüksel’den henüz bir yanıt almamışken yapılmış çok iddialı bir açıklama.
ÇAĞLAYAN: Aslında Sayın Oettinger’in söylediklerine katılıyorum. 2023 hedeflerimiz açısından konuşacak olursak, bu hedeflere ulaşacağımıza inanıyorum. Avrupa nüfusu giderek yaşlanıyor ve AB’deki birçok iş sektörü kapanmaya başladı. Bu bağlamda, bu olumsuz durumdan çıkmak için yönlerini Türkiye’ye çevirecekler. Ancak biz onlara 2023’e kadar beklememelerini söylüyoruz. Bunu şimdi de yapabiliriz.
SUNUCU: Başbakan Erdoğan’ın siyonizmi bir insanlık suçu olarak değerlendirmesine ilişkin bazı endişeler mevcut. Türkiye ile İsrail’i birbirinden daha da uzaklaştıracak bu tartışmalı yorumu yapmanın altındaki neden nedir?
ÇAĞLAYAN: Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde yaşanan gerilimin nedeni oldukça açık. Şu anda Filistin abluka altında bulunuyor. Başbakan’ın yaptığı yorumlara tamamen katılıyorum. Bu, insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. Belki de öldürülenlerin Müslüman olması nedeniyle dünya, bu sorunu çözmek için harekete geçmek yerine sadece izleyici olarak kalıyor. İnancı, dini, ırkı, dili ne olursa olsun bizim inancımıza göre biz insanları bu şekilde sınıflandırmayız.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.