BLOOMBERG TV- Lira tahvillerinin değeri artışta

BLOOMBERG TV- Lira tahvillerinin değeri artışta

Gelecek aylarda Türk tahvilleri bölgenin en cazip yatırım araçlarından biri hâline gelecek. Türkiye, bu deflasyonu ithal edecek ve tüketici fiyatları sürpriz şekilde aşağı yönlü hareket etmeye başlayacak. Bu da tahvildeki fiyat artışlarını besleyecek.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Türk lirası cinsinden devlet tahvil yatırımcılarının dostu olduğunu gösteriyor.

Draghi, avro bölgesinde yavaşlayan enflasyona karşı koymak için parasal teşvik önlemlerine ağırlık verirken Türkiye’nin iki yıllık tahvil getirileri, hükûmeti sıkıntıya sokan siyasi gerilimin yatıştığı 30 Mart’tan bu yana Bloomberg’in takip ettiği en az 40 tahvil piyasası arasındaki en büyük düşüşünü yaşadı. Lira da bu zaman diliminde değer kazanırken Güney Kore wonundan sonra 24 gelişen piyasa içinde en büyük değer artışını kaydetti.

Commerzbank AG’de görev yapan Tatha Ghose’ye göre tahvil getirileri, geçen yılın mayıs ayındaki dip seviyeden yüzde 4,32 puan daha yüksek olsa da, bölgede kazanç peşindeki yatırımcıların tahvilleri cazip bulmasıyla tahvil getirilerinde aşağı yönlü bir trend var. Ghose, liradaki artışı durdurmak için ocak ayında faiz oranlarını beklenmedik şekilde artıran Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın da enflasyonla mücadelesinde Avrupa’nın yardımını alacağını çünkü Türkiye’deki zayıf fiyat artışının, ülkenin ekonomisindeki baskıyı zayıflatacağını söyledi.

Londra’daki Commerzbank’ta gelişen piyasalar kıdemli ekonomist olarak görev yapan Ghose, “Gelecek aylarda az getirili bir döneme gireceğiz ve Türk tahvilleri bölgenin en cazip yatırım araçlarından biri hâline gelecek. Türkiye, bu deflasyonu ithal edecek ve tüketici fiyatları sürpriz şekilde aşağı yönlü hareket etmeye başlayacak. Bu da tahvildeki fiyat artışlarını besleyecek.” diye konuştu.

İstanbul’daki Akbank T.A.Ş.’de stratejist olarak görev yapan Evren Kırıkoğlu 15 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, “Seçim sürecinin yaklaşmasıyla tahvil getirilerindeki geri çekilmenin biraz daha arttığını görebiliyoruz. Enflasyonun şu an düşünüldüğünden daha da çok düşme ihtimali var.” diye konuştu.

Bloomberg’in anketine katılan 15 analistin medyan tahminine göre Türkiye Merkez Bankası, 22 Mayıs’ta yapacağı toplantıda bir haftalık gösterge repo oranını değiştirmeyecek. Söz konusu oran, 28 Ocak’taki olağanüstü toplantıdan önce yüzde 4,5 idi.

İhaleler kazanç sağlıyor

Hazine Müsteşarlığı, ihalede 5,3 milyar dolarlık tekliflerden sonra enflasyona endeksli, itfa tarihi Mayıs 2024 olan 1,01 milyarlık tahvilin yeniden ihracını gerçekleştirdi. Ayrıca Hazine, itfa tarihi Şubat 2016 olan sabit kuponlu 528 milyon liralık tahvilin yeniden ihracını da gerçekleştirdi. Bu tahvillerde nominal teklif, nominal satışın 6,82 katı oldu. İtfa tarihi Mart 2019 olan sabit kuponlu tahvillerde gerçekleşen nominal satış 1,6 milyar lira olurken, bunun 2,8 katı kadar nominal teklif geldi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.