BBC – “Japonya, Türkiye ile nükleer anlaşma imzaladı

BBC – “Japonya, Türkiye ile nükleer anlaşma imzaladı

Türk hükûmeti, yeni bir nükleer santral inşa etmek için Japonya-Fransa konsorsiyumuyla sözleşme imzaladı.

22 milyar dolarlık (14 milyar sterlin) anlaşma, tsunaminin Fukushima Santrali’ni hasara uğratmasından bu yana Japonya’nın deniz aşırı bir nükleer proje için kazandığı ilk ihale.

Anlaşma, konuk Japon Başbakanı Shinzo Abe tarafından imzalandı.

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, bu anlaşmanın Japonya ile ilişkileri “stratejik bir ortaklığa” dönüştüreceğini söyledi.

Türkiye Başbakanı sözlerini şöyle sürdürdü: “Fukushima’da olanlar hepimizi üzdü. Fakat böyle şeyler olur. Hayat devam ediyor. İleri teknoloji kullanımıyla artık başarılı adımlar atılmaktadır”.

Anlaşma güvenlikle ilgili endişelere rağmen, Japonya’nın yurt dışındaki nükleer teknolojilerini desteklemeyi amaçlayan yeni çabalar çerçevesinde yer alıyor.

Konsorsiyuma eklenen Japon firmalarından biri olan Mitsubishi Heavy Industries, 2011 yılında meydana gelen deprem ve tsunamide hasar gören Fukushima Santrali’nin arkasındaki şirketlerden birisi.

Türkiye de deprem bölgesi olduğu için hükûmet, Japonya’nın depremden korunma konusundaki uzmanlığının sözleşmenin imzalanmasındaki faktörlerden birisi olduğunu belirtti.

Diğer firmalar ise Itochu Corporation ve Fransız elektrik grubu GDF Suez.

Japonya, ekonomik büyümesini artırma ve neredeyse yirmi yıldır yaşadığı durgunluktan çıkma girişiminde bulunurken, teknoloji ihracatını güçlendirmeyi amaçlıyor.

Bu arada, hızla kalkınan Türkiye, ekonomisi büyürken ihracat bağımlılığını azaltmak için yerli enerji üretimine yatırım yapmayı planlıyor.

Yeni nükleer santral, Türkiye’nin ikinci nükleer santrali olacak. Türkiye hâlihazırda enerji ihtiyaçlarının yüzde 97’sini karşılamak için ithal petrol ve gaza bağımlı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.