BBC- “450 yıl önce defnedilen Sultan’ın kalbi aranıyor”

BBC- “450 yıl önce defnedilen Sultan’ın kalbi aranıyor”

BBCTürk tarihinin en ünlü hükûmdarlarından Kanuni Sultan Süleyman’ın (Muhteşem Süleyman) defnedildiği yerde, iç organlarının akıbeti araştırılıyor.

Macaristan’da bir grup araştırmacı, bu ay içinde Osmanlı İmparatorluğu’nun en meşhur padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman’ın kalbinin nerede olduğuna dair bir rapor sunacak.

Peki, yaklaşık 450 yıl önce yaşamış olan Sultan Süleyman’ın kalbi neden bu kadar önemli bir hâle geldi.

Muhteşem Sultan’ın kalbinin bulunduğu yerde kazı yapmak için araştırmacılar toprağı eşip arşivleri karıştırıyor.

Aslında işin özü, Macaristan ve Türkiye’nin ortak bir tarihi olan iki büyük ülke olması. Macaristan’da savaşı kaybeden Sultan Süleyman’ın kalbi Zigetvar Kalesi çevresine gömülmüş.

Müslüman Osmanlı İmparatorluğu, 1566 yılında Macaristan’daki Zigetvar Kalesi’ni kuşatmış fakat savaş esnasında çok büyük kayıplar vermesiyle hemen akabinde Kanuni’nin ölümü gerçekleşmiş. Söz konusu Kale, Osmanlı’nın elinden çıkmış.

Pecs Üniversitesinden Coğrafya Profesörü Norbert Pap ile restore edilmiş surların etrafında gezinirken “Macarlar Zigetvar Kalesi’nde yürüdüklerinde bir Macar kalesinde olduklarını düşünüyorlar ama tabi bu doğru değil. Bu bir Türk kalesi. Çünkü Macarların yapmış olduğu kale 1566’daki savaşla beraber yok oldu.” diyor.

Zselic Bölgesi’nin etrafını saran dağlar gibi bu kuşatma ve ardından yaşanan olaylar zinciri tarihine dair tüm anlatımlar, bir diğerini gizliyor gibi görünüyor.

Tarihçesi

Muhteşem Süleyman, 1566 yılının Ağustos ayının başlarında, sayıları 100 bini bulan Osmanlı askeriyle buraya geldi. Kale, Viyana yolu üzerindeydi ve onlar Viyana’yı fethedeceklerinden emindi. Böylece Batı Avrupa’nın büyük kısımlarını imparatorluğuna katacak yolu açacaklardı.

Ama kalenin kumandanı Miklos Zrinyi ve sadece 2.300 adamı, o kadar cesur bir mücadele ortaya koydu ki Osmanlı askerlerini durdurdu. Ancak Zrinyi, son saldırıda kalede çıkan yangında mahsur kaldı ve burada hayatını kaybetti.

Muhteşem Süleyman da çadırında hayatını kaybetti. Bazı kaynaklar zaferden duyduğu heyecan nedeniyle öldüğünü söylüyor. Kanuni, 72 yaşındaydı ve ömrünün 40 yılı Macarlarla mücadeleyle geçti. Naaşı, Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul’a (Konstantinopolis) götürüldü ama kalbi buraya, daha sonra Meryem Ana’ya adanmış bir Katolik kilisesine dönüşen türbeye gömüldü.

O yıllarda Macaristan yahut dönemin Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı İmparatorluğu’yla müttefikti, savaşın çamuru ve kanı arasında kaybolacak iki eski imparatorluğun ölümsüz dostluklarını doğrulayacak sembollere ihtiyacı vardı.

Şimdi, Macaristan ve Türkiye arasına çok iyi ilişkiler mevcut. Macaristan’ı ziyaret eden Türk turistlerin sayısı geçen yıl yüzde 45 arttı.

Tarihin katmanları

Profesör Pap, yine siyasi nedenlerle Kanuni Sultan Süleyman’ın kalbinin gömüldüğü yeri bulmakla görevlendirildi. Profesör Pap ve ekibi bütün bu arşivlerde araştırmalar yaptı. Araştırmanın sonuçları 20 Eylül’de kamuoyuna açıklanacak.

Profesör Pap, bir başka alanda da kazı için izin aldı. Profesör, “Burada mesele sadece Süleyman’ın kalbi değil. Son 400 yılın tarihinin her bir katmanının yeniden yazılması söz konusu. Daha şimdiden çok şey bulduk.” diyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.