AFP: Washington ve Ankara, teröristlerin Suriye’de barınmasından endişeli

AFP: Washington ve Ankara, teröristlerin Suriye’de barınmasından endişeli

AFP logoABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ve Türk mevkidaşı Ahmet Davutoğlu, PKK’lı veya el Kaideli teröristler için Suriye’nin barınak hâline gelmesinden endişe duyduklarını ifade ettiler.

Türk Bakan ile görüşmesi sonrasında İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında Clinton, Hizbullah, İran ve Suriye arasındaki bağların Şam rejiminin süresini uzattığını söyledi. Clinton ayrıca kan dökülmesine son verilmesinin ve Esad rejiminin bitirilmesinin hızlandırılacağına dair  taahhütte de bulundu.

Clinton, Suriye’nin PKK’lı teröristler için barınak hâline gelmemesi gerektiğini ve Türkiye’nin bu konudaki endişelerini paylaştığını belirterek Suriye’nin, şimdi veya Beşar Esad rejimi düştükten sonra, Kürt asiler için bir barınak hâline gelmemesini istediğini kaydetti.

 

Clinton, ABD’nin, PKK’lı veya el Kaideli teröristlerin kendi planlarını gerçekleştirmek üzere Suriye halkının özgürlük için verdiği meşru mücadeleden faydalanmasından endişe ettiğini sözlerine ekledi.

Washington’un kararını aldığı Lübnanlı Şii grup Hizbullah’a yönelik yaptırımları haklı gerekçelere dayandıran Clinton, “Dışarıdan baskıyı artırmayı sürdüreceğiz. Dün Washington’da, İran-Hizbullah-Suriye arasında Esad rejiminin ömrünü uzatan bağlantıların kesilmesi için gerekli adımların atılması kararlaştırıldı.” dedi.

Akan kanın durmasını ve Esad rejiminin son bulmasını hızlandırmak amacıyla Türk tarafı ile operasyonel planları ele aldıklarını kaydeden Amerikan Dışişleri Bakanı, bunun, stratejik hedefleri olduğunu da ifade etti.

 

Davutoğlu ise Suriye’de PKK’lı asilerin faydalanabileceği bir otorite boşluğuna mahal verilmeyeceğini vurgulayarak bu ülkedeki geçiş döneminin en kısa süre içinde tamamlanması gerektiğine işaret etti.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.