AFP: Erdoğan ve Obama, Esad’sız dönüşümü hızlandırmaktan yana

AFP: Erdoğan ve Obama, Esad’sız dönüşümü hızlandırmaktan yana

AFP logoTürkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Barack Obama arasında gerçekleşen bir telefon görüşmesinin ardından Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamaya göre iki lider, Suriye’de “siyasi dönüşümü hızlandırmak” ve Beşar Esad’ın iktidarı terk etmesi arzusunda mutabık kaldılar.

 

Beyaz Saray’dan yayımlanan bildiride, Başbakan Erdoğan ile Başkan Obama’nın telefon görüşmesini, ”Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın iktidarı terk etmesini içerecek ve Suriye halkının meşru taleplerine yanıt verecek bir siyasi dönüşümü hızlandırmaya dönük çabaları koordine etmek amacıyla” yaptığı kaydedildi.

 

Bildiriye göre iki lider, Suriye rejiminin, en son Halep’te görülen, kendi halkına karşı acımasız saldırılarına ve rejimin zulmünün sonucu olarak ülkede insani koşulların bozulmasına yönelik artan kaygılarını dile getirdiler. Bildiride, Türkiye Başbakanı ve ABD Başkanının, sadece Suriye içindeki değil, Türkiye ve daha geniş bölgedeki, yerlerinden edilen artan sayıdaki Suriyelilere yardım çabalarını koordine edeceklerine dair taahhütte bulundukları bildirildi.

 

Türkiye hâlihazırda ülkelerindeki şiddetten kaçan 44 bin kadar Suriyeliye 10 sığınmacı kampında ev sahipliği yapıyor. Bildiriye göre Obama, bu konuda da “Türklerin cömertliğine” duyduğu saygıyı dile getirdi.

 

NATO bünyesinde iki yakın müttefikin arasında gerçekleştirilen bu telefon görüşmesi, Suriyeli asilerin, ordu güçleriyle isyancıların çatışma yaşadıkları Halep’e takviye güç ve cephane sevk etmelerini sağlayacak kilit önemdeki bir sınır kapısının kontrolünü ele geçirerek bir adım ilerledikleri güne denk geliyor.

 

Özgür Suriye Ordusu, Andan Sınır Kapısını ele geçirerek, karargâhlarının bulunduğu Türkiye’ye doğru bir geçit açmış oluyor. Şayet muhalifler Halep’i ele geçirmeyi başarırsa, 2011’de Libya’da yaşanan isyanda Bingazi’de olduğu gibi Suriye’nin kuzeyinde bir “güvenli bölge” oluşturabilirler.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.