AFP – “Erdoğan, protestonun liderlerini Ankara’da acilen kabul etti

AFP – “Erdoğan, protestonun liderlerini Ankara’da acilen kabul etti

Son kaleleri Gezi Parkı’nı terk etmelerinin istendiği ültimatomu reddettikten birkaç saat sonra Türk protesto hareketinin liderleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından acilen kabul edildi. Erdoğan, onlara, bu tartışmalı saha hakkında İstanbul sakinlerine danışma teklifinden söz etti. İslami temayülden gelen ve şu anda iktidarda bulunan Erdoğan başkanlığındaki Adalet ve Kalkınma Partisi sözcüsü Hüseyin Çelik görüşmeden sonra basına yaptığı açıklamada, “İstanbul halkının ne düşündüğünü bilmek istiyoruz. Halkın kararı bizim için çok önemlidir.” dedi.

Taksim Dayanışması koordinasyon merkezi temsilcilerinden avukat Can Atalay öğleden sonraki saatlerde, “Şarkılarımız, kitaplarımız, şiirlerimiz, taleplerimiz, çadırlarımız ve uyku tulumlarımızla Gezi’de kalacağız.” dedi.

Polis ile yine şiddetli bir çatışmadan sakınmak için Başbakan, sanatçılar ve sivil toplum üyeleri ile konutunda acil bir toplantı yaptı. Türkiye saati ile 23.00’ten biraz sonra başlayan bu gece toplantısı, Türk lider ile onun istifasını isteyen göstericilerin yetkili sözcüleri arasında ilk toplantıydı. Taksim Dayanışması adlı birlik, Başbakan ile yetkililerin seçtiği “temsilciler” arasında çarşamba günü yapılan ilk toplantıya davet edilmemişlerdi. İslami muhafazakâr partinin 2002’de iktidara gelmesinden bu yana benzeri görülmemiş bu salvoyu artık bitirmek için zamanın daraldığını gören Erdoğan, Gezi parkı işgalcilerini dün “son defa” ikaz etti.

Ankara’da yaptığı bir konuşmasında, “Şu ana kadar sabrettik. Ama sabrın da bir sınırı var. Son defa ikaz ediyorum: Analar, babalar, lütfen, çocuklarınızı oradan çıkarın.” diyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan sözlerini, “Daha fazla bekleyemeyiz. Çünkü Gezi Parkı işgalcilere değil, herkese aittir.” şeklinde sürdürdü. Saat 24.00’ten itibaren hükûmet, protestocuların sığındığı son mekâna baskılarını artırmaya başladı. Salı günü Taksim Meydanı’nı zorla kontrol altına alan emniyet kuvvetleri buraya dokunmamıştı.

Gezi Parkı’nın tahliyesini hızlandırmak ümidiyle Başbakan, çarşamba akşamı Meydan’ın tartışmalı iyileştirme projesi hakkında İstanbul’da halk oylaması yapılmasını teklif ederek jest yapmıştı. “Bu iyi niyet jestinden sonra zannediyorum gençler Gezi Parkı’ndan ayrılmaya karar verecekler.” diyen Başbakan Yardımcısı Hüseyin Çelik, mevkidaşı İçişleri Bakanı Muammer Güler’den daha sabırsız. “Bütün bunlar artık durmalı.” diye ilave etti.

Türklerin çoğunluğunun desteğini aldığından emin olan Başbakan, krizin başından beri göstericilere karşı sert bir üslûp benimsedi. Taviz vermezliği çok tenkit almasına sebep oldu ve dışarıda imajı gölgelendi. Dün Birleşik Devletler gibi birçok müttefikinden sonra Avrupa Parlamentosu da kabul ettiği bir kararda, göstericilere “polisin sert müdahalesi” karşısında “derin endişesini” ifade etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Avrupa’nın bu kararını “kabul edilemez” ilan etti ve ülkesinin “birinci sınıf demokratik bir ülke olduğunu” ifade etti. Erdoğan, Avrupa milletvekillerine hitaben, “Siz kendinizi ne zannediyorsunuz?” diye haykırdı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.