2024 Seçimlerinde Kürtaj önemli bir sorun olarak görülüyor

2024 Seçimlerinde Kürtaj önemli bir sorun olarak görülüyor

2022 ara seçimleri öncesi ve sonrası anketlere göre, Amerikalıların büyük bir çoğunluğu kürtajın yasal olması gerektiğini düşünüyor. Kürtaj hakkı, son seçimlerde insanları diğer tüm konulardan daha fazla oy kullanmaya yöneltti.

They See Blue in Virginia’daki saha organizatörü Suba Srinivasaraghavan, “Yargıtay’ın 2022 ara seçimlerinden birkaç ay önce aldığı karar siyasi intihardı” dedi.

Kararın ardından, oylamadan çıkma girişimleri için gönüllülükte bir artış gördü. Srinivasaraghavan, “Daha fazla insan saha organizatörlerine, sadece dışarı çıkıp oy vermeye değil, aynı zamanda gönüllü olmaya, kart yazmaya, kapıları çalmaya ve birçok kampanyaya bağışta bulunmaya ‘evet’ dedi,” dedi.

“Kürtaj birdenbire birçok seçmen ve aday için ön ve merkez haline geldi” diye ekledi.
Ethnic Media Services tarafından geçtiğimiz hafta düzenlenen ulusal bir brifing sırasında, beş organizatör üreme haklarının neden 2024 Başkanlık Seçimlerinde en önemli sorunlardan biri olacağını anlattı.

Pro-Choice America’nın İletişimden Sorumlu Başkan Yardımcısı Angela Vasquez-Giroux, “Ülke çapında ve siyasi yelpazedeki seçmenler ‘Yeter artık’ dedi. Kürtajın sandıkta olduğu her eyalette seçmenler erişimi korumayı ve genişletmeyi destekledi” dedi.

Impact Research tarafından ara seçimden sonra yapılan bir anket, kürtajın gelecekteki seçimlerde oyları artırmaya devam etme gücüne sahip olduğunu ortaya koydu. Siyahi seçmenlerin %74’ü ve ara seçimlerde Demokratlara oy veren Demokrat olmayanların %53’ü dahil olmak üzere seçmenlerin çoğunluğu (%52) Cumhuriyetçilerin kürtaj bakımını yasaklamaya çalışacağından endişe ediyor. Çoğunluk (% 48), kürtaj bakımını yasaklamaya çalışırlarsa Cumhuriyetçileri destekleme olasılıklarının daha düşük olduğunu söyledi.

‘Kürtajı zorlaştırmak istiyorlar’
Latina Üreme Adaleti Enstitüsü Ulusal İcra Direktörü Lupe Rodriguez, kürtaj bakımının beyaz olmayan kadınlar için hiçbir zaman erişilebilir olmadığını belirtti. “Kürtaj karşıtı politikacılar onlarca yıldır kürtajı zorlaştırmak için çalışıyorlar ve kürtaja erişime yönelik devam eden saldırılar en çok beyaz olmayan topluluklara ve geçim sağlamaya çalışan insanlara düşüyor” dedi.

Latina Enstitüsü ve Kadınlar ve Aileler için Ulusal Ortaklık, yaklaşık 6,5 milyon Latin’in – 15-49 yaş arası tüm Latinlerin yüzde 42’si – kürtajı yasaklayan veya yasaklaması muhtemel 26 eyalette yaşadığını tespit eden bir araştırma yayınladı. Mevcut veya olası eyalet yasaklarından etkilenen en büyük beyaz olmayan kadın grubunu temsil ediyorlar.

Araştırma ayrıca, bu eyaletlerde yaşayan yaklaşık 3 milyon Latin’in ekonomik olarak güvensiz olduğunu ve kürtaj bakımı için başka bir eyalete seyahat etmek için ihtiyaç duyacakları fonlara erişimlerinin olmadığını da ortaya çıkardı.

“Bu üzücü ama şaşırtıcı değil. Kürtaj yasakları en çok, hastalık izni veya sigorta kapsamı sağlamayan birden fazla işte çalışabilen ve yetersiz hizmet alan topluluklarda yaşayan Latinler ve diğer beyaz olmayan topluluklara düşüyor” dedi.

Radikal Yargıçlar
Kürtaj her iki büyük partide de seçmenlerin çoğunluğu tarafından desteklense de, Cumhuriyetçi Parti yetkilileri üyelikten uzaklaştı ve bir bedel ödedi. Özerklik ve seçme hakkı için örgütlenen kadınlar, 2024’te tekrar ödeyeceklerini söylüyor.

“Radikal yargıçlar ve politikacılar, bir ailemizin olup olmayacağı, ne zaman ve nasıl olacağı konusunda karar verme konusundaki temel haklarımızı elimizden alıyorlar ve bunu oturarak kabul etmeyeceğiz. Ulusal Asya Pasifik Amerikan Kadın Forumu (NAPAWF) politika şefi Yvonne Hsu, “Kendi kararlarımızı tekrar verene kadar savaşacağız, örgütleyeceğiz, güç inşa edeceğiz ve oylayacağız” dedi.

Hsu, Asyalı Amerikalı kadınların ve Pasifik Adalıların (AAPI) kendilerini “saatlerin tam anlamıyla bize karşı döndüğü” bir yerde bulduklarını söyledi.
Kürtaj Yasakları
Haziran 2022’de Yüksek Mahkeme, kadınların anayasal kürtaj hakkına sahip olmadığına karar veren Dobbs – Jackson Kadın Sağlığı Örgütü davasında Roe v Wade’i 6’ya karşı 3 oyla bozdu. O zamandan beri, eyalet yasama organları 14 eyalette kürtajı yasakladı ve 12 eyalette de kısıtladı.

Hsu, “Dobbs kararı, eyaletlerin kendi kürtaj kısıtlamalarını veya yasaklarını yürürlüğe koyma konusunda cesaretlendirildiği bir ortam yaratarak, kürtaj tedavisi arayan AAPI kadınlarına bir başka darbe oldu” dedi.

Hsu, AAPI topluluğu üyeleri, özellikle ön saflarda hizmet işlerinde çalışanlar için kültürel, ekonomik ve lojistik engellerin, seyahat etmeyi ve kürtaj yaptırmayı imkansız değilse de genellikle zorlaştırdığını kaydetti.

“AAPI topluluğu üzerindeki bu etkiler, NAPAWF’nin Florida, Georgia ve Teksas gibi kritik eyaletlerde Asyalı Amerikalı kadın seçmenleri harekete geçirme çalışmalarını körükledi” dedi.

Kürtaj Hapı
Şu anda, bazı eyaletlerde kürtaja erişim konusunda mücadele devam ediyor. Guttmacher Enstitüsüne göre, mifepriston ve misoprostol’den oluşan iki ilaç kombinasyonu, 2020’de tüm tesis kaynaklı kürtajların yarısından fazlasını oluşturuyordu.

Bir Teksas davası, FDA’nın mifepriston onayını tersine çevirmeyi başarırsa, ülke çapında kürtaj haplarına erişimi durdurabilir.