Şirketlere ABD’den vergi şoku

Şirketlere ABD’den vergi şoku

 ABD, Türkiye’nin de içinde bulunduğu 9 ülke için petrol ve gaz kuyu boruları satışı için anti-damping  ve telafi edici vergi soruşturması açtı.

ABD’de yerel üreticilerin yaptığı başvuru üzerine verilen bu kararda Türk çelik boru üreticileri için önce 4,78 oranında anti-damping vergisi hesaplandı. Benzer şekilde ön incelemede Türk çelik boru üreticilerinin herhangi bir teşvikten faydalanmadıkları ortaya çıkarken, telafi edici vergi oranı hesaplanmadı. Ancak açıklanan bu ön inceleme sonuçlarına ABD’li yerel üreticiler ve çok çeşitli kanallar vasıtasıyla yapılan itirazlar üzerine, bu defa Türk çelik boru üreticileri için ön inceleme sonucunda bulunamayan telafi edici vergi oranı önce yüzde 25,76 olarak revize edildi. Bu baskılar sadece Türk şirketleri için değil, bu ülkeye önemli oranda ihracat gerçekleştiren Güney Kore, Vietnam, Hindistan nezdinde de yoğunlaştırıldı. Adıyaman’daki Neşe Fabrikası’nın açılış töreni sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Borusan CEO’su Agah Uğur, ABD’nin Türk şirketlerine çıkardığı anti-damping vergisi ile ilgili, ülkede kaya gazı için boru talebinde üretimin tüm ihtiyacı karşılayamadığını ve başlatılan ithalatın patlama yaptığını kaydetti. Böylelikle bu pazardaki paylarını yüzde 3’ten yüzde 8’e çıkarmak istediklerini açıklayan Uğur, ancak ABD Ticaret Bakanlığı’nın telafi edici vergi uygulaması ile karşılaştıklarını söyledi. Türk şirketleri için çıkartılan anti-damping ve telafi edici vergi kararında 150 kongre üyesinin imzası bulunduğunu ve kararda, “Erdemir devlet şirketidir ve Türk sanayiini sübvanse ediyor, siz de devlet desteği alıyorsunuz.” şeklinde savunulduğunu ifade eden Uğur, “Bunun rakamsal bir ispatı da dosyada hiç yok.” açıklamasında bulundu. ABD’de fiyatların biraz yükselebileceğini ifade eden Uğur, bu ülkede kurulu fabrikanın üretime geçtiğini ve tam kapasiteye yıl sonunda ulaşacaklarını açıkladı.

Konuyla ilgili Borusan Mannesmann’dan Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamada, hukuk dışı ve hiçbir geçerliliği olmayan savlar oluşturularak ABD Ticaret Bakanlığı yetkilileri ve soruşturma sürecinin etki altına alınmaya çalışıldığı belirtildi. Karara tepki gösteren çelik boru üreticisi şirket, “Gerek şirketimiz, gerekse de Türk çelik boru üreticileri açısından önemli olan bu soruşturma sürecinde karşılaşılan haksız uygulamalara yanıt verilmiş olmakla birlikte, 11 Temmuz 2014’te ABD Ticaret Bakanlığı yaptığı inceleme sürecinin nihai oranlarını açıkladı. Şirketimiz için herhangi bir anti-damping vergisi hesaplamamış ancak, yüzde 15,89 seviyesinde bir telafi edici vergi oranı hesaplamıştır. Telafi edici vergi oranın tespitinde, Amerika Ticaret Bakanlığı’nın geçerliliği şüphe götürür bazı kabullere dayanarak Türkiye’deki sıcak saç fiyatlarının devlet tarafından sübvanse edildiğini kabul etmesi en önemli etkendir” denildi. Açıklamada hukuk sisteminde mücadele edileceği belirtildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.