FED, ‘sabırlı’ ibaresini kaldırdı, faiz artımı için sinyal verdi

FED, ‘sabırlı’ ibaresini kaldırdı, faiz artımı için sinyal verdi

Amerikan Merkez Bankası (FED), gerekli şartların oluşmadığı gerekçesi ile faiz artırımına gitmedi. Faiz artımı için kullandığı ‘Sabırlı’ ifadesini ise kaldırdı.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) iki günlük toplantı sonrası yaptığı açıklamada, faiz oranlarını şuan için sabit bıraktığını açıklayarak ‘Sabırlı’ ibaresini kaldırdığını duyurdu.

Fed’in son açıklaması, haziran ayında faiz artırımına gidebileceği yorumlarına neden oldu. FOMC üyeleri, 2015 sonu itibariyle faiz beklentisini 0.875’ten 0,625’e geri çekmesi ise dikkat çekti. 2016 sonuna kadar bu oranın yüzde 2’nin altında kalması öngörülüyor.

Fed politika yapıcıları yayınladıkları açıklamada, istihdam piyasasındaki şartların iyileştiğini belirtse de büyüme tahminini düşürdü.

Açıklamada, nisan ayına kadar faizlerde bir artış ihtimali hala düşük olduğu vurgulandı. Faiz artışı için istihdam piyasasının iyileşmesinin yanı sıra enflasyonun yüzde 2’e ulaşması için gerekli olan güvenin oluşmadığına dikkat çekti. Şuan için enflasyon büyük ölçüde enerji kaynaklı olarak düştüğü belirtildi. FOMC üyelerinin tahminine göre enflasyonun yıl sonunda yüzde 0.6-0.8 aralığında olması tahmin ediliyor. Fed, işsizlik oranı yüzde 5.5’ten yüzde yüzde 5.2 oranına düşmesini bekliyor. 2016 sonunda yüzde 4.9’a kadar düşebileceği tahmin ediliyor.

Üyeler, enflasyon ve saatlik çalışma ücretlerinin istenilen seviyede olmaması, faiz artırımı için ortamın hala hazır olmadığını ifade etti. Kış mevsimin sert geçmesinden dolayı büyüme yüzde yüzde 3’ten yüzde 2.6’a düştürüldü. Havaların ısınması ile tüketici harcamaların artacağı belirtiliyor.

İstihdam artışların güçlü olduğunu belirten Fed yetkilileri, yıllık büyüme oranını yüzde 2,3 ila 2,7 arasında olmasını öngörüyor.

Yazılı açıklama sonrası, Washington’da gazetecilerin karşısına geçen Fed Başkanı Janet Yellen, “Sabırlı ifadesini çıkarmamız, sabırsız olacağımız anlamına gelmiyor.” dedi.

Yellen, faizin istihdam ve enflasyonun yüzde 2’ye ulaşıldığında artırılacağını bununda haziran ayı anlamına gelmediğini ifade etti. İhracat artışlarının zayıfladığını belirten Yellen, istihdam piyasasındaki iyileşmeyi vurguladı. Fed başkanı, para politikalarının piyasadan gelecek verilere göre şekilleneceğini vurgulayarak “Saatlik ücretler artışı faiz artırımı için yeterli değildir. Gelecek ekonomik verilerin nasıl olacağını bilmiyoruz. Faiz artışı enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru yükseldiğine emin olmamız lazım. Piyasalarında verileri takip etmesi gerekir.” diye konuştu.

Yellen, dünyadaki bütün gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirterek “Güçlü bir ABD ekonomisi diğer ülkeleri de pozitif etkiler” dedi.

FED aralık ayında, faizleri “kayda değer bir süre” düşük tutma taahhüdünü kaldırarak, yerine “sabırlı” ibaresini kullanmıştı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.