Doların ateşi düşmüyor

Doların ateşi düşmüyor

Dolar dün yeniden iki haftanın yeni zirvesine çıkarak 2,66 lirayı aştı. Artışın sebebi FED’in faiz artışının yaklaşmasıyla dolardaki küresel değer artışı.

Genel seçim de borsa ve piyasa üzerinde etkili. Son anketlerde AKP’nin tek başına iktidar olma ihtimalinin azalması, piyasada satışı etkileyen lokal neden olarak görülüyor.

Genel seçim sonuçlarına ilişkin beklentiler para ve sermaye piyasalarındaki fiyatlamaları aşağı ve yukarı yönlü sert etkilemeye devam ediyor. Seçimin ardından tek parti iktidarının sürmeyebileceği ve küresel piyasalarda doların değer kazancının devam etmesiyle kurdaki yukarı yönlü baskı sürüyor. Küresel piyasalarda dolar, Amerikan Merkez Bankası FED’in yılın ileri dönemlerinde faiz oranlarını artırmaya doğru ilerlediği tahminlerinin gittikçe güçlenmesi ve malî problemlerin Yunanistan’dan sonra İspanya’yı da etkileyebileceği endişeleriyle değer kazanıyor. Dolar, Euro karşısında da değer kazanırken, Euro Bölgesi para birimi Dolar karşısında bir ayın en düşük seviyesi olan 1,085’in altını gördü.

Dün güne 2,6365’li seviyelerden başlayan dolar/TL bu gelişmelerle 13 Mayıs’tan beri ilk kez 2,6650’yi test etti. Kurun gün içinde test edilen en yüksek seviyeden yönünü hafif aşağı çevirmesinde ise Yunanistan ve kreditörlerinden oluşan Brüksel Grubu’nun, heyet seviyesinde bir anlaşma hazırlamak için prosedürlere başladığı haberi etkili oldu. Dolar/TL, Yunanistan haberi ardından 2,65’in altına geriledi ve saat 17.17’de 2,6460/2,6470 seviyesinden işlem gördü. Aynı saatte sepet bazında TL ise 2,7634/2,7646 seviyesindeydi. Merkez Bankası, en az 30 milyon dolar olacağını ilan ettiği bir sonraki işlem günü döviz satım ihalesinde 50 milyon dolar sattı.

Analistler seçimlere iki haftadan az kalmış olmasına karşın henüz net bir seçim sonuç tahmin iyapmanın mümkün olmaması nedeniyle, seçim beklentilerinin piyasaya etkisinin eskiye nazaran daha yüksek olduğunu ve bu sürecin seçimler sonuçlanana kadar devam edebileceğini belirtiyor.

Standard Life Investments’tan sabit getirili kıymetler yöneticisi Kieran Curtis, Türkiye’nin ABD’nin parasal sıkılaştırma politikalarına karşı en kırılgan ülke olduğuna dair bazı göstergeler olduğuna dikkat çekti. TL’nin en kırılgan para birimi olması, yaklaşan ve ilkinin yıl sonundan önce gerçekleşeceği belirginleşen global faiz artışlarından en çok negatif etkilenen para birimi olması anlamına geliyor.

AKP’nin tek başına az bir farkla iktidar olduğu senaryo en büyük olasılık olarak ön plana çıkarken, bu ihtimalin son anketlerde azalması piyasadaki satışların lokal nedeni olarak görülüyor. Küresel neden ise dolardaki güçlenme eğilimi olmaya devam ediyor.

Bu arada dün Yunanistan kreditörleriyle anlaştı ve heyet seviyesinde teknik bir anlaşma taslağı hazırlamak için çalışmalara başladı. Yunan hükümetinden bir yetkili, reform karşılığı malî yardım müzakereleri sonucunda memur ve emekli maaşlarında kesinti yapılmayacağını ifade ederek, “Brüksel Grubu, heyet seviyesinde anlaşma hazırlanması için gereken prosedürleri başlattı.” dedi. Atina’nın kreditörlerle anlaştığı haberinin ardından Avrupa borsaları yükselişe geçti. Borsa İstanbul da gelişmenin ardından artışa geçti. Gün içinde 82.900 puanın altını test eden Borsa İstanbul ise son bir saatte yüzde 0,77 artış yaşayarak 84.292 puandan kapandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.