BM: Suriyeli mülteci çocukların evlendirilmesi iki kat arttı

BM: Suriyeli mülteci çocukların evlendirilmesi iki kat arttı

Birleşmiş Milletler (BM), Suriyeli mülteci çocuklarının eğitimi için uluslararası toplumu yardıma çağırırken, mülteci kız çocuklarının evliliğinde artışın iki kat olduğunu açıkladı.

BM’nin Küresel Egitim Özel Temsilcisi ve İngiltere eski başbakanı Gordon Brown, BM’nin New York’ta bulunan Genel Merkezi’nde gazetecilere bilgi verdi.

Brown, Türkiye, Lübnan, Ürdün başta olmak üzere Suriyeli mülteci çocuk sayısının bir milyon 300 binden fazla rakama ulşatığını  belirterek bunların ancak 500 binin eğitim alabildiklerini söyledi. Brown, bu yıl sonuna kadar Avrupa Birliği (AB) ile Körfez ülkelerinin kamu ile özel şirketlerin Suriyeli mülteci çocuklarının eğitimi için 270 milyon dolar tutarında bağış sözü verdiğini dile getirdi. Elde edilecek bu yardım ile bir milyon Suriyeli mülteci çocuğun eğitim imkanına kavuşmasının hedeflendiğini belirten Brown, Türkiye, Lübnan ve Ürdün’de çocukların okula devam edebilmeleri için acil 500 milyon dolara daha ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

2016 ile 2017 eğitim yılında BM’nin bir milyon Suriyeli mülteci çocuğu ilk ve ortaöğretime katılımını sağlamak olduğunu bildiren Brown, “Suriye’de iç savaştan önce çocukların tamamına yakını eğitim imkanı alabiliyordu. Bugün 6 milyon Suriyeli çocuk yerlerinden edinmiş durumda bu da herkes için ciddi bir imtihan” dedi.   

BM’deki gazetecileri telefon ile brifing veren Brown, “Sokakta yaşayan mülteci çocuklar ile iki katına çıkan çocuk yaşta Suriyeli kızların evlendirilmesini önlemek için acil yardıma ihtiyaç var.  Son yapılan araştırmaya göre her üç Suriyeli mülteci çocuğun birisi çocuk işçi durumunda. Bunlar yasa dışı şekilde ve sağlıksız ortamlarda çalıştırılıyor” dedi.

Çocuk yaşta Suriyeli mülteci kız çocuklarının evlendirilmesinin altını çizen Brown, “Suriyeli mülteci kız çocuklarında evlilik oranı yüzde 12’den yüzde 26’a ulaşmış durumda. Yapılan araştırma her üç kız veya erkek çocuğun birisi kayıt dışı alanda çalıştırılmakta. Biz bu çocukların ailelerine bir şans tanımaz isek her gün çocuklarının geleceği için yeniden Avrupa’da yaşamanın hayalini kuracaklardır” diye konuştu.

BM’nin 3RP projesine dikkat çeken Brown, bununla amaçlarının 2017 yılına kadar tüm Suriyeli mülteci çocuklarının eğitim imkanları tanımak olduğunu ifade etti.

BM’NİN 3RP PLANI NEDİR?

Genel olarak, BM’nin geçen ay açıklanan Bölgesel Mülteci Sorumluluk Planı (3RP-Regional Refugee Response Plan) ile 2016-17 yılları içinde bir milyonun üzerindeki okul çağında (5-17 yaş aralığı) bulunan mülteci çocuklara eğitim imkanı sağlamak şeklinde açıklanabilir.  

– 84 binin üzerine 5 yaşından küçük mülteci çocuklarına okul öncesi eğitim imkanı sunmak.

– Bin 121 okul inşası veya mevcutlarının restore ederek kullanılabilir hale dönüştürmek.

– 3RP ile BM, 278 bin 300 yetişkin Suriyeli mülteci gencine mesleki ya da yüksek eğitim imkanı sağlamak.

– İlk ve ortaokul çağındaki 999 bin 700 Suriyeli mülteci çocuğa eğitim imkanı oluşturmak.  

– Çocuk ve erken genç yaştaki Suriyeli mültecilerin eğitim ihtiyaçlarını karşılayabilmek için 100 bin profesyonel eğitimciyi istihdam etmek.

Bugün başta Türkiye olmak üzere Mısır, Lübnan, Irak ve Ürdün’de 1.3 milyon okul çağında (5-17 yaş dilimi) Suriyeli mülteci çocuk bulunmakta. Bugün bu beş ülkede Suriyeli mülteci çocukların yüzde 48’i eğitim imkanlarından istifade etmekte.  

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.