NATO, Brüksel’de olağanüstü toplandı

NATO, Brüksel’de olağanüstü toplandı

NATO, Savunma Bakanları zirvesi için Brüksel’de olağanüstü toplandı. NATO’ya üye ülkelerin savunma bakanlarının ve Avrupa Birliği’nin yanı sıra toplantıya Finlandiya, İsveç, Gürcistan ve Ukrayna da katıldı. Savunma Bakanları, Rusya’nın Ukrayna’yı sebepsiz yere işgalini ve bu saldırganlığın NATO üzerinde uzun vadede etkilerini tartıştılar. 

Savunma Bakanları olağanüstü toplantısının hemen ardından NATO genel sekreteriJens Stoltenberg bir basın toplantısı düzenledi. Stoltenberg “Başkan Putin bu savaşı bir an önce durdurmalı, güçlerini hemen geri çekmeli ve iyi niyetle diplomasiye girmeli” dedi. NATO’nun Doğu kanadının daha fazla güçlendirileceğinin mesajını veren Genel Sekreter, “Şu anda Avrupa’da yüz binlerce ABD askeri ve doğrudan NATO komutası altında yaklaşık 40.000 asker var” dedi.  

Hava sahasını kapatamayız 

NATO’nun savaşın Ukrayna’nın ötesine geçmemesini sağlama sorumluluğu olduğunu söyleyen Stoltenberg, müttefiklerin NATO kuvvetlerinin Ukrayna’nın hava sahasına ya da topraklarına güç yerleştirmeme konusunda kararının net olduğunu duyurdu. Böylece Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelensky’nin NATO’dan hava sahalarını kapatmaları talebi bir kez daha reddedilmiş oldu. NATO’nun Ukrayna’ya desteğinin devam edeceği bildirilirken Ukrayna’da yaşanan ölümlerin, savaşın getirmiş olduğu acıların farkında olmalarına rağmen NATO’nun eylemlerinde dikkatli olmak zorunda olduğu ve NATO-Rusya arasında yaşanabilecek bir savaşın sonuçlarının çok daha kötü olacağı ifade edildi. NATO’nun bu senaryodan kaçınmak zorunda olduğu dile getirildi.  

Ukrayna’da ihtiyacımız olan şey barış 

Dün Kiev ziyaretinde bulunan ve AB’yi temsil ettiğini iddia ederek NATO kara birliklerinin barış gücü olarak Ukrayna’da konuşlandırılması gerektiğini söyleyen Polonya Başbakanı’nın ifadeleri sorulduğunda Stoltenberg, “İhtiyacımız olan şey Ukrayna’da barış, Rusya’yı güçlerini geri çekmeye çağırıyoruz, ancak NATO birliklerini Ukrayna’da karaya yerleştirme planımız yok” dedi. 

Müttefiklerin güvenliği için uzun vadeli değişiklikler planlanıyor 

Genel Sekreter Stoltenberg, NATO’nun egemenliğine veya toprak bütünlüğüne yönelik herhangi bir saldırıya müsamaha göstermeyeceğinden Rusya’nın bir şüphesi olmaması gerektiğini belirtti, kısa vadede atılan adımların yanı sıra uzun vadede ittifakın daha da güçlendirileceğini söyledi. NATO üyelerinin yeni bir gerçeklikle karşı karşıya olduklarını belirtirken müttefiklerin toplu savunma ve caydırıcılıklarının uzun vadede daha çok geliştirilmesinin gerekli olduğunun altı çizildi. Kara, hava ve  deniz kuvvetlerinin yanı sıra siber ve uzay alanında da NATO askeri komutanlarının yeni seçenekler geliştirmeleri için görevlendirildiğini duyuran Stoltenberg, “Caydırıcılık ve savunmamızdaki büyük artış aynı zamanda büyük yatırımlar gerektirecektir” dedi. Müttefiklerin savunmaya GSYİH’nın en az %2’sini yatırması gerektiğinin altını çizerken Almanya ve Danimarka gibi ülkelerin daha fazla yatırım yapma konusunda şimdiden önemli duyurular yapmalarının memnuniyetle karşılandığını ifade etti. 

NATO, haftaya tekrar toplanacak 

ABD Başkanı Joe Biden’in gelecek hafta için planlanan Avrupa ziyaretinin netleşmesi üzerine NATO genel sekreteri 24 Mart’ta NATO Karargahında Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini, NATO’nun Ukrayna’ya güçlü desteğini ve NATO’nun caydırıcılığını ve savunmasını daha da güçlendirmesini ele alacakları olağanüstü bir zirve düzenleyeceğini duyurdu. “Bu kritik zamanda, Kuzey Amerika ve Avrupa birlikte durmaya devam etmelidir” dedi. Olağanüstü zirvede müttefik devletlerin liderlerinin bir araya geleceği açıklandı. 24 Mart’ta gerçekleştirilecek zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılması bekleniyor.