‘Batılılaşan İstanbul’un Rum Mimarları’

‘Batılılaşan İstanbul’un Rum Mimarları’

Chicago’da bulunan Loyola Üniversitesi bu yıl üçüncüsü düzenlenen ‘Batılılaşan İstanbul’un Rum Mimarları’ adlı bir sergiye ev sahipliği yaptı. Yunan Amerikan Ortodoks Başpiskoposluğu, Zographion Eğitim Merkezi Mezunlar Derneği ve Loyola Üniversitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen programa üç yüze yakın davetli katıldı.

IMG 47372Sunuculuğunu Mokissos Başbakanı Bishop Demetrios’un yaptığı program Fener Rum Papazı Bartholomeos’un hayatından kesitler gösteren resimlerin olduğu bir video ile başladı. Chicago Yunanistan Başkonsolos Yardımcısı Ioanna Efthymiadou yaptığı konuşmada “Mimari, tarih için çok önemli bir dal. Daha önceki yıllarda yaşamış insanların ruhunu taşıyor. İstanbul bunu en iyi yaşatan şehirlerden biri.” diye konuştu. 

 

BENİM MEMLEKETİM BAŞKA

Serginin Chicago ayağını koordine eden Helena Chrones’in annesi Semiramis Chrones programda Türk davetlilerle karşılaşınca duygularını saklayamadı. Babasının Osmanlı zamanında Bağdat defterdarı olduğunu söyleyen Chrones, tam bir Türkiye hayranı. Doğma büyüme Edirneli olan Chrones, “Rum göçmeniyiz ama ben Türk vatandaşıyım. Vatanımı çok özlüyorum. Her yıl gitmeye çalışıyorum. İstanbul’un ruhu hiç bir yerde yok. İnsan nereleri gezerse gezsin doğduğu topraklar bambaşka.” dedi.

Program sonunda İstanbul’un mimarı tarihinden bahseden bir video izletildi. Türkiye Cumhuriyeti’ni programda konsolos yardımcısı Elif Okutucu temsil etti. Kapanış konuşmasını Chicago Başpiskoposu Demetrios Mokissos katılımcılara üç dilde teşekkürlerini iletti.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.