Mahkeme, İngilizce bilmiyenlerin de jüri olabileceğine hükmetti

Mahkeme, İngilizce bilmiyenlerin de jüri olabileceğine hükmetti

New Mexico Yüksek Mahkemesi, İngilizce bilmeyenlerin jüri olmasında bir engel olmadığını açıkladı. Mahkeme karar gerekçesinde, Anayasa’da İngilizce bilmeyenlerin de korunmasının bir hak olduğuna vurgu yaptı.

Çoğunlukla Latin Amerika kökenli insanların yaşadığı New Mexico eyaletinde Yüksek Mahkeme, mahkemelerde İngilizce bilmeyenlerin de jürilik yapacağına karar verdi. Eyalet Yüksek Mahkemesi, 2004 yılında kız arkadaşını öldüren ve silahlı hırsızlık suçlamalarından yargılanan bir tutuklunun davasında jürilerden birisinin İngilizce anlamakta zorlandığını, bu nedenle de yanlış karar aldığına yönelik itirazını görüştü.  

Davalının savunmasını yapan avukatların mahkemenin bitmesinin ardından jüri ile ilgili yaptığı itiraz nedeniyle konuyu ele alan Yüksek Mahkeme, konun duruşma sırasında hakime yapılması gerektiğini ancak bunun yapılmadığına dikkat çekti. Ayrıca karar gerekçesinde din, ırk, dil ya da renk ayrımı yapmadan jüri üyeliği için yeterliliğe haiz vatandaşların haklarının Anayasa ile koruma altında olduğu hatırlatıldı.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.