Houston’da Türk sanatçı adına özel gün ilan edildi

Houston’da Türk sanatçı adına özel gün ilan edildi

Texas eyaletinde ‘Osmanlı’da Batı Müziği’ konulu bir dizi konser ve konferans veren piyanist-müzikolog Doç. Dr. Evren Kutlay, büyük ilgi gördü. Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Kutlay, Raindrop Türkevi Vakfı, Star Learning, Huoston Üniversitesi, Texas Üniversitesi ve çeşitli sanat kurumlarının sponsorluğunda Austin ile Houston’da 4 ayrı konser verdi. Houston Raindrop Kültür Merkezi İstanbul Center’da yapılan programda eyalet senatorü Rodney Ellis’ten ‘Texas Fahri Hemşehrilik Belgesi’ alan Kutlay, Houston Belediye Başkanı Annise Parker’ın 8 Kasım cuma gününü ‘Dr. Evren Kutlay’ günü ilan etmesiyle büyük bir sürpriz yaşadı. Texas federal milletvekili Al Green de genç sanatçıyı ‘ABD Kongresi Takdir Beratı’yla onurlandırdı.

Turnesine Texas Üniversitesi’nde verdiği konserle Austin’den başlayan Kutlay sırasıyla Houston Üniversitesi, Raindrop Vakfı İstanbul Merkezi ve Grand Legacy’de seyirci karşısına çıktı. Programlar hem eyalet yetkilileri yetkililer, hem de dinleyiciler tarafından yoğun ilgiyle karşılandı.

Osmanlı’nın son yüzyılını müzik tarihi çerçevesinde yorumlayarak araştırmalarının bulgusu besteleri ve hikayelerini dinleyicileriyle paylaşan Kutlay’ın konser programı Osmanlı sultanlarının, saray erkanının, Avrupalı müzisyenlerin ve kadın bestekarların eserleriyle dönemin milli marşlarını kapsadı.

Texas Üniversitesi’nde ‘Ortadoğu Çalışmaları ve Müzikoloji’ bölümlerinin ortaklaşa düzenlediği programda Dr Sonia Seaman tarafından takdim edilen Kutlay, Osmanlı dönemindeki milli marşlardan ll. Abdulhamid’in oğlu Burhaneddin Efendi’nin 9 yaşında bestelediği Bahriye Marşı’na ve ilk kadın bestekar Fatma Zinnur Hanım’ın Çatalca Zaferi eserine kadar birbirinden ilginç parçaları çaldı. Konser, Osmanlı saray kültürünün 19. yüzyıldaki en önemli unsurlarından olan klasik müzik, dönemin padişahlarının ve paşaların Batı müziği formunda besteledikleri eserleri de içerdi. Konserde V. Murad’ın Mazurka’sı, Donizetti’nin (Don İzzet Paşa) Mecidiye Marşı, Selvelli’nin Reşadiye marşı, Guatelli’nin Osmaniye Marşı dikkat çeken diğer eserler oldu.

Houston Üniversitesi Kutlay’a özel bir ‘Takdir Belgesi’ takdim ederken, sanatçı burada katıldığı program sonunda dakikalarca ayakta alkışlandı. Raindrop Kültür Merkezi’nde verdiği konser dışında Kutlay, 4. ve son konserini Arpad Lamell evsahipliğinde bölgenin en ünlü konser stüdyosu olarak bilinen ‘Grand Legacy Studio’da gerçekleştirdi. Mekanda ‘Ayın Konuğu’ olan Kutlay’ın konserinin biletleri haftalar öncesinden tükendi.

Her program sonrası dinleyicileri için CD’lerini imzalayan Kutlay Texas’ta gördüğü ilginin kendisini çok onore ettiğini söyledi. Houston Belediye Başkanı Annise Parker tarafından özel olarak ağırlanan Dr. Kutlay ‘Vatandaşlık Ayı’nın da Houston konuğu oldu. Gectigimiz ay Kahramanmaraş ve Adana ile kardeş şehir anlaşmaları imzalayan Fort Bend County bölgesi Mülki Amiri Bob Hebert de Kutlay’ı ağırlayanlar arasında yer aldı.

IMG 0545

Teksas’a ilk kez geldiğini belirten Kutlay ise şunları söyledi: “Sponsorlarım Raindrop Turkish Center ve Star Learning’e bu meşakkatli hazırlık sürecindeki son derece sistemli ve profesyonel çalışmaları için müteşekkirim. Yoğun konferans-konser programımla birlikte üniversitelerin ve eyalet yönetim birimlerinin davetlerine icabet ettim. Tümüyle, hem çalışmalarımı paylaşmaktan hem de Türkiye’yi temsil etmekten, ülkemin yüzyılları kapsayan kültür sanatını Amerika’nın farklı eyaletleri gibi Texas’a da taşımaktan büyük onur duydum. Teksas nüfusu tüm dünya vatandaşlarının adeta bir projeksiyon. Hem Amerika’lıların hem de yaşamlarını Teksas’ta sürdüren, farklı kültür ve etnik kökeni içinde harmanlayan grupların yoğun ilgisi beni çok duygulandırdı. Gelecek aylar için de birçok resmi kurumdan davet aldım. Şimdiden bir sonraki ziyaretim için heyecanlanıyorum!”

 

Organizasyonun iki ana sponsorundan Raindrop Türk Kültür Merkezi Başkanı Mehmet Okumuş, “Derneğimizin burada bulunan üniversitelerle yapmış olduğu bağlantılar çerçevesinde Houston Üniversitesi ve Austin’de bulunan Texas Üniversitesi’nde bir dizi piyano dinletisi ve konferans tarzı programları oldu. Konuğumuz Dr Kutlay Amerikalı öğrencilerden büyük ilgi gördü” dedi.

Kutlay’ın Texas a gelmesine öncülük eden ve sponsorlardan olan STAR Learning CEO’su Tarık Çelik ise ‘‘Menmuniyetimiz halkın bilgilendirilmesi veya hoş vakit geçirmelerinin ötesinde Türk ve Amerikan toplumları arasında bir muzik ve tarih köprüsü kurmasıdır’’ diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.