Bakan Çağlayan Austin Türkevi’nde duygulu konuştu, kanun çaldı, türkü söyledi

Bakan Çağlayan Austin Türkevi’nde duygulu konuştu, kanun çaldı, türkü söyledi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yurtdışında yaşayan Türkler’in faaliyetlerini överek, “Devletin her noktaya ulaşması mümkün değil. Ama sizler ulaşabiliyorsunuz” dedi.


Teksas’ın başkenti Austin’de Raindrop Türkevi’nde onuruna verilen yemeğe katılan Çağlayan, Türkiye’nin dünyadaki gücüne dikkat çekerken bunda aslan payının ülkesinden uzakta kültür ve inancını temsil eden Türk insanında olduğunu söyledi.

“Dışişleri’nin, Ekonomi Bakanlığı’nın yapması gereken işleri siz yapıyorsunuz.” diyen Çağlayan söyle devam etti: “Bizim ticari ateşelerimiz, müşavirlerimiz 4 yıl görev yapıyorlar, ama siz kalıcısınız. Türkiye’nin aynası, uç beyleri, sıradağlarısınız. Sizlerin yaptığı bu faaliyetleri, bu çalışmaları, bu özveriyi dünyanın hiçbir milleti yapamaz arkadaşlar. Bana başka bir millet gösteremezler. Siyaset dünyası, iş dünyasının ileri gelenleriyle yapmış olduğunuz temaslar Türkiye’nin keşke geçmiş dönemlerde de yapmış olsaydık dediği önemli lobi faaliyetleridir. Dediğim gibi her noktaya bizlerin, devletin ulaşması mümkün degil. Ama sizler devletten daha hızlı, daha etkin, daha yaygın bu işi yapabiliyorsunuz. Bunları bugün burada sizlerin gönlünü hoş tutmak, yağ çekmek için söylemediğimi bilin. Ne yağ çekerim, ne de sizin bu yağa ihtiyacınız var. TC devletinin bir ekonomi Bakanı olarak, sanayinin içinden gelmiş biri olarak bunları söylüyorum.”


Vakfın ismi Raindrop’un yağmur damlası anlamına geldiğini hatırlatan Çağlayan duygu yüklü konuşmasına şöyle devam etti; “Damlaya damlaya göl olur. Ben bu damlaların bırakın gölü, okyanus olduğuna şahit oldum. Damlalar aynı noktaya düştüğünde mermeri deler, sizler de ısrarla ve istikrarla çalışarak aşılmazları aşıyorsunuz. Muhteşem işler yapıyorsunuz. İnancımızı, kültürümüzü en güzel şekilde temsil ediyorsunuz. Afrika ülkelerinde de her seferinde Türk okullarına uğruyorum. Orada kendimi evimde buluyorum. Afrikalı bakanlar benden işadamı, yatırımcı istemiyor, bir okul daha açılmasını talep ediyorlar. Şükürler olsun bunu bizlere yaşatan arkadaslarımıza.”


Büyüme rakamlarının yeni açıklandığını hatırlatan Bakan, Avrupa’nın ikinci en hızlı büyüyen ekonomisine sahip olduklarını söyledi. Türkiye’nin Avrupa Birliği (AB) içindeki 23 ülkeden daha kuvvetli ekonomik göstergelere sahip olduğuna dikkat çeken Çağlayan, ‘‘Geçen yıl Euro bölgesi binde 3 küçüldü, biz ise yüzde 2.3 büyüdük. Bugün Avrupa Birliği’nin 23 ülkesinden daha kuvvetli ekonomik göstergelere sahibiz.” diye konuştu.


Çağlayan, Van depremi sonrası harcanan 5 milyar lira ve 200 bin Suriyeli mülteci icin sarfedilen 750 milyon dolara rağmen bu başarıya imza atıldığını söyledi. 66 yıllık IMF macerasının da sonuna gelindiğini söyleyen Ekonomi Bakanı, “Mayıs’ın 14’ünde 23.5 milyar dolar olarak devraldığımız IMF borcumuzun son taksidi 460 milyon doları ödeyip, masacaktı pozisyonumuzu değiştiriyoruz” dedi.

image

AMERİKALILARDAN TÜRK MÜZİĞİ


Teksas Üniversitesi’nde faaliyet gösteren Bereket Müzik Topluluğu’nun Amerikalı üyelerinden Türkçe eserler dinleyen Bakan ve beraberindeki heyet oldukça memnun oldu. Bakan’ın “Helvacı, Uyan ey gözlerim, Pir Divanına” gibi eserlere katıldığı görüldü. Öğretim üyesi Dr Christina Hugh ile birlikte türkü söyleyen Bakan, daha sonra topluluk başkanı Doç. Dr. Sonia Seeman’ın kanunu alarak çaldı. Bakan ayrıca cümbüş ve defi de denedi. Bakanın özellikle kanunu iyi çaldığı görüldü. Program sonunda Bakana Raindrop adına bir Texas armalı ahşap levha hediye edildi.


Bakan 130 kişilik yemeği evlerinde hazırlayan Austinli Türk hanımlara da teşekkür ederek onlarla hatıra fotografı çektirdi.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.