Uzay Tarihi Müzayedesi New York’ta yapıldı

Uzay Tarihi Müzayedesi New York’ta yapıldı


New York’ta düzenlenen uzay tarihi konulu müzayedede, ABD uzay programına ait 5 hatıra eşya toplam 237 bin 750 dolardan alıcı buldu.


Bonhams müzayede şirketinin düzenlediği açık artırmada, astronotların 20 Temmuz 1969’da başarıyla Ay’a gönderilmesini sağlayan Apollo 11 göreviyle Apollo 13 ve Apollo 17 görevlerinde kullanılan 300’ü aşkın parça satışa sunuldu.


Açık artırmada en çok ilgi toplayan parçayı, insanlı Ay görevi sırasında felaketin eşiğinden dönüldüğü, 1970’te yapılan başarısız Apollo 13 görevine ait bir hatıra eşya oluşturdu. Apollo 13 görevine katılan astoronot Jim Lovell’ın yazdığı, astronotların Dünya’ya nasıl döndüğünün ayrıntılarına ilişkin motor yanığı nedeniyle kararmış bir not, 84 bin 100 dolara satıldı.


Ay’a yönelik yedinci Apollo 13 görevi sırasında, 11 Nisan 1970’te uzaya gönderilen Apollo 13 roketindeki bir oksijen tankı, fırlatıldıktan 2 gün sonra infilak etmişti. Bunun üzerine Ay’a iniş görevi iptal edilen Apollo 13’teki astronotlar, sınırlı enerji, kabin sıcaklığının düşmesi, taşınabilir suyun azalması ve karbondioksit boşaltım sistemindeki sorunlar nedeniyle büyük zorluklar içinde Dünya’ya dönmek zorunda kalmışlardı. Asronotlar, tüm bu güçlüklere karşın 17 Nisan’da Dünya’ya dönmeyi başarmıştı.


Müzayedede Apollo 11 Komuta ve Servis Modülü’ne ait manevra kartı, 64 bin 900; Ay’a götürülen adres yasılı bir zarf kapağı, 35 bin dolar; Ay yüzeyine götürülen görevlendirme kontrol listesi, 25 bin dolardan alıcı buldu.


NASA’nın Ay’a iniş programının sonuncu görevi, astronotların Ay’a altıncı kez indirildiği 7 Aralık 1972’de yapılan Apollo 17 görevinde kullanılan Ay yüzeyinde yapılacak işler listesi ise 28 bin 750 dolara alıcı buldu. Üzerinde bulunan Ay tozunun bu eşyanın bu kadar yüksek fiyattan satılmasının başlıca nedenini oluşturdu.


Bonham müzayede şirketi, ikinci ”uzay tarihi” konulu açık artırmayı 2014’te yapacak.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.