GYV, kız çocuklarının eğitimini dünya gündemine taşıyor

GYV, kız çocuklarının eğitimini dünya gündemine taşıyor

 

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Kadın Platformu, 18 Mart’ta bu yıl 58’ncisi düzenlenecek ‘Kadınların Statüsü Komisyonu’ dâhilinde New York’ta bir panel gerçekleştiriyor. Birleşmiş Milletler’den de katılımcıların olduğu organizasyonda Afganistan’da faaliyet gösteren Afgan-Türk kolejlerinin kızların eğitimine sağladığı katkı anlatılacak.

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Kadın Platformu, Hizmet Hareketi’nin kız çocuklarının eğitimine yaptığı katkıyı dünya gündemine taşıyor. ‘Kadınların Statüsü Komisyonu’ dâhilinde New York’ta Birleşmiş Milletler’den de katılımcıların olduğu bir organizasyon gerçekleşecek. Panelin konusu ise “Afganistan’da Kız Çocuklarının Eğitimi: Başarılar ve Güçlükler.” Programda, Afganistan’da kız çocuklarının eğitimi konusunda aşılan engeller ve verilen mücadeleler hakkında sunum yapılacak, yerel ve uluslararası organlarca yürütülen politikalar sonucu kız çocuklarının eğitimi ele alınacak. Özellikle tartışılması planlanan konu ise özel kuruluşlar ve devlet kurumlarınca, kız çocuklarının eğitimlerini tamamlamalarına ne ölçüde imkân tanındığı. Birleşmiş Milletler temsilcisi olan iki konuşmacının katılacağı organizasyonda dünya genelinde ve Afganistan’da olmak üzere kız çocuklarının eğitimine destek için yapılan çalışmalar anlatılacak. Temsilciler ayrıca, Bin Yılın Kalkınma Hedefleri (Millennium Developments Goal) çerçevesinde eğitim hedeflerinde ne noktaya gelindiği hakkında konuşacak. Afganistan’da yürütülen bir projenin sponsorluğunu da üstlenen GYV, Afgan-Türk kolejlerinin ülkedeki kız çocuklarının eğitimine etkisini araştırıyor.

“Afgan-Türk Kolejleri ve Afganistan’daki Kız Çocuklarının Eğitimine Etkisi” isimli araştırmayı, Fatih Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Semiha Topal yürütüyor. Topal panelde, Afgan-Türk kız liselerinde yaptığı anketleri ve Kabil ve Kandahar’da öğrenciler, veliler, üst düzey yetkililerle yaptığı görüşmeler sonucunda elde ettiği tespitleri paylaşacak. Topal, “Özellikle Malala Yousufzai vakasından sonra dünya gündemine bir kez daha oturan kız çocuklarının eğitimi problemini masaya yatırırken, en sıkıntılı dönemlerden beri Afganistan’da faaliyet gösteren Afgan-Türk kolejlerinin bu ülkede kızların eğitimine nasıl bir katkıda bulunduğunu ortaya koymanın faydalı olacağını düşündük.” diyor. Topal’a göre kız çocuklarının eğitimi konusunda belirlenen hedefler şöyle: Evrensel ilköğretimin sağlanması, cinsiyet eşitliğinin teşvik edilmesi ve kadınların güçlendirilmesi. “BM yetkilileri ve uluslararası STK’ların katılımıyla yapılacak panelin önemli olduğunu belirten Topal, “Afganistan’daki Türk okulları örneği, uluslararası işbirliğiyle kızların eğitimi konusunda nasıl daha efektif hale getirilebileceğini göstermiş olacak.” diye konuşuyor.

Organizasyonda konuşmacı olarak yer alan isimler şu şekilde: Afganistan Eğitim Bakanlığı Başdanışmanı Dr. Attaullah Wahidyar, Afganistan Birleşmiş Milletler Temsilcisi Dr. Zahir Tanin, İsveç Birleşmiş Milletler Temsilcisi Marten Grunditz, Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Semiha Topal, Reuters Birleşmiş Milletler eski muhabiri Irwin Arieff ve UNICEF’ten Dr. Anju Malhotra.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.