Cumhuriyetçi milletvekillerinin ‘resmi din’ teklifi, North Carolina meclis başkanından döndü

Cumhuriyetçi milletvekillerinin ‘resmi din’ teklifi, North Carolina meclis başkanından döndü

North Carolina’da Cumhuriyetçi iki milletvekili eyaletin resmi bir dine sahip olmasını öngören bir yasa tasarısı hazırladı. Tasarı, Cumhuriyetçi eyalet meclis başkanı tarafından iptal edildi.

 

Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği, geçtiğimiz günlerde Rowan ilçesinde gerçekleştirilen bir komisyon toplantısına İncil’den dualarla başlanınca bu durumu ‘Din ve devlet ayrılığı’ ilkesine aykırı bularak komisyon aleyhine dava açmıştı. Bunun üzerine Cumhuriyetçi milletvekillerinden Carl Ford ve Harry Warren, “Her eyelet, kendi içerisinde bağımsız ve egemedir. Federal mahkemeler, eyaletleri din kurumunu dikkate alarak yasa yapmaktan alıkoyamaz” demişti. İki milletvekili birlikte Hristiyanlığın eyaletin resmi dini olmasını öngören bir yasa teklifinde bulunmuştu.

Ford ve Warren, ‘Din ve devlet ayrılığı’ ilkesini farklı yorumlayarak “Meclis hiçbir dini kurumu baz alarak yasa yapamaz” hükmünün ABD Federal Meclisi’ni kapsadığını ifade etti. Cumhuriyetçi milletvekilleri  bu yasağın eyaletler, belediyeler ve okullar için uygulanamayacağını hatırlatarak, North Carolina’nın resmi bir dini olabileceğini, vekillerin kendi inançlarına göre hareket etme hakkına sahip olduğunu gündeme getirmişti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.