Alabama’ya taşınan her Yahudi aile için 50 bin dolar verilecek

Alabama’ya taşınan her Yahudi aile için 50 bin dolar verilecek

Amerika’lı Yahudi milyoner New York’ ta bulunan ailelerin Alabama’ ya taşınması karşılığında 50 bin dolar veriyor.

Yahudi iş adamı Larry Blumberg, 5 yıl önce bağlı bulunduğu sinagogun cemaatsız kaldığını görünce 1 milyon dolarlık bir proje başlattı. New York’ ta yaşayan Yahudi ailelerin en az 5 seneliğine Alabama’ ya taşınması ve sinagogun cemaati olması şartıyla aile başına 50 bin dolar vereceğini duyurdu.

Mississippi’ de bulunan Güney Amerika Yahudi Enstitüsü’nden Stuart Rockoff, “Atlanta, Georgia, Nashville, Tennessee; Austin, Texas, Charlotte, North Carolina’ daki Yahudi nüfusu artarken, güneydeki birçok küçük şehirlerdeki Yahudi cemaatleri varlıklarını sürdürmek için mücadele veriyorlar” dedi.

 

Haham Lynne Goldsmith bu taşınma programı başlamadan bir sene önce Connecticut’ tan gelerek sinagogu canlandırma çalışmalarına başlamış. Goldsmith “2007 yılında Connecticut’tan geldiğimde sinagogda ibadet eden 10-15 yaşlı kişi görüyordum. Çocuklara ve gençlere yönelik derslerde çok az öğrenci vardı bazılarında hiç yoktu. Çünkü cemaatin gençleri üniversiteden sonra Atlanta ya da Birmingham gibi büyük şehirlere göç ediyorlardı” diye konuştu.

 

Bunun üzerine otel zincirleri sahibi Blumberg, Alabama’ ya taşınacak her aileye 50 bin dolarlık yardım fikrini ortaya attı. Haham Goldsmith in eşi Rob Goldsmith öncülüğünde bu programı uygulamaya başladı. Çift Boston, Miami ve Washington DC’de yayınlanan yahudi gazetelerine ilan verdi. Sonrasında seçilen ailelerle birebir görüşmelerin sonucunda taşınacak ailelere karar verildi.  Şuan cemaat iki katına ulaşmış ve sinagog içinde bulunan bütün sınıflar öğrenci dolmuş hatta sinagog bowling takımı bile kurulmuş.

İşadamı Larry Blumberg “New York, Florida ve diğer eyaletlerden yeni gelen 18 kişilik 6 yahudi aile hem bizim buradaki cemaatimize hem de şehre canlılık getirdi” şeklinde memnuniyetini dile getirdi. Haham Goldsmith ise bu programın diğer küçük şehirlerdeki yahudi cemaatleri için de örnek olacağını ve yeni gelecek aileler için işlemlerin devam ettiğini  belirtti.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.