Sosyal medya, Vatikan’ın rahibe raporuna ilişkin tepkilerin merkezi oldu

Sosyal medya, Vatikan’ın rahibe raporuna ilişkin tepkilerin merkezi oldu

Sosyal medya, Amerika’daki dini anlayışın kilise anlayışından sapmış olduğunu öne süren Vatikan raporuna ilişkin tepkilerin ana merkezi oldu.

Rahibe Simon Campbell (40) ve Roma Katolik Sosyal Adalet lobisi liderine göre rahibeler geleneksel rahibe kıyafetini giymek zorunda değil. Katoliklerin ise alışılmış dini kıyafetleri giymeyi reddeden Simon’ın bu radikal tavrına yönelik tepkisi büyük. Eleştirilerini Twitter aracılığıyla seslendiren Katolik Patricia Earp ise geleneksel rahibelere saygı duyduğunu ve her şeyin eskisi gibi dini geleneklere uygun olmasını dilediğini belirtti. Bu ileti ayrıca, Vatikan’ın Kadın Dindarlar Birliği’ne yönelik eleştirilerini ortaya koyduğu raporda da paylaşıldı.

Rapor, Amerika’daki rahibelerin % 80’ni temsil eden birliği, radikal feminist yaklaşımları desteklemek ve kilisenin ilkelerinden uzaklaşmakla suçluyor. Amerika’daki rahibelerin yaşamlarının irdelendiği rapora  ilişkin yorumları  internette de bulmak mümkün. Kimileri rahibelerin manastıra kapanmaları gerektiğini söylerken, kimileri kendilerine ailevi ve toplumsal değerleri öğreten rahibelere her zaman saygı duyduğunu belirtiyor.

Öte yandan, İnanç İlkeleri Cemaati’nin hazırladığı ve daha çok Ortodoks inancına dayanan rapor, Katolik piskoposların Amerika’daki toplantısında  kamuoyuna açıklandı. Rapora göre, rahibeler eskiden daha çok toplumsal adalet konularıyla ilgili iken, günümüzde özellikle kürtaj ve eşcinsel evlilik gibi toplumsal olaylara karşı sessiz kaldıkları belirtildi. Dini otoritelerin bu görüşleri, Facebook ve Twitter aracılığıyla kamuoyu tarafından sosyal medyada değerlendirildi. Boston İlahiyat Okulu’nda görevli tarihçi profesör Janice Farnham, elli yıl önce bu tarz raporların  kapalı kapılar ardında kaldığını  ve ancak çok az bir kısmının kamuoyu ile paylaşıldığını söylerken, rapor internet aracılığıyla milyonlara ulaştı.

Sosyal medyayı sessiz yığınların sesi olarak değerlendiren rahip James Martin ise vaftiz olan herkesin  kilisenin bir parçası olduğunu, ancak Katoliklerin bazen fikirlerini dile getirebilecekleri bir yer bulamadıklarını söyledi. Martin ayrıca,  kendilerini topluma adayan rahibelere bu fedakarlıkları  dolasıyla teşekkür etti. Jacob Biddle ise rahibelerin kilisenin kurallarına karşı gelmekten çok, sapkınlık ve kötülükle savaşmaları gerektiğini dile getirdi.

Eleştirilere cevap veren Campell, “Benim için İsa’nın yolundan gitmek, insan hakları için mücadele etmektir” dedi. Bazı rahibelerin daha aktivist olurken bazılarının daha dingin yaşamayı tercih ettiklerini söyleyen Campell’e destek veren Martin, rahibelerin seçeceği bu iki yolunda mümkün olduğunu ancak Katoliklerin rahibeler için geleneksel olanı kabullendiklerini söyledi.

Öte yandan, bu raporun kendilerini ilgilendirmediğini belirten Nazaret rahibeleri lideri Philomena Murphy, karşıt fikirlerle ortaya çıkan bu grupla her hangi bir ilişkilerinin olmadığını,  geleneksel kıyafetleri giymeye devam edeceklerini açıkladı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.