Sigara reklamlarındaki doktorun başı iflasla dertte

Sigara reklamlarındaki doktorun başı iflasla dertte

California’da yaşayanların sigara reklamlarından tanıdığı ve Haziran ayında  oylanacak tütün ürünlerine gelecek vergi zammına ilişkin karşıt görüş bildiren  aile hekimi La Donna Porter, tütün firmalarından para aldığı iddiasıyla  tütün kontrol gruplarından   ve doktorlardan gelen eleştirilerin hedef noktasında. Porter, hipotek altındaki evini kurtarmak için uğraşırken, bir yandan da iki kişisel iflasla baş etmeye çalışıyor.

Konuya ilişkin özel bir röportaj veren Porter’ın  eşi yöneltilen eleştirilere meydan okurcasına Porter’ı savundu.Tütün endüstrisinden kimseyi tanımadıklarını belirten John Wilton Porter, bu süreçte sürekli eşiyle birlikte olduğunu ve eşine asla sözü edildiği gibi bir para teklif edilmediğini söyledi. Yaşananları linç girişimi olarak değerlendiren Porter, eşinin kalbinin hizmet ettiği insanlar için attığını söyledi.

La Donna Porter ise reklamlarda  belirttiği tüm fikirlerin kendine ait olduğunu ve tütün yatırımcılarından  rüşvet almasının söz konusu olmadığını belirtti. Porter, TV ve radyo reklamlarında California’daki tütün ürünlerinde ön görülen 1 dolarlık artışdan elde edilecek gelirin nerelere harcandığı araştırmak için yeni bir bürokratik soruşturmanın gerektiğini belirtmişti.

Porter’ın reklamalarda boy göstermesinin ardından ilk protesto 2 yıl boyunca çalıştığı San Joaquin hastanesinin önünde düzenlendi. Prostesto, Afrikan-Amerikalı Tütün Denetim Kontrol Birliği Lideri Carol Mc Gruder önderliğinde gerçekleşti. Konuya ilişkin bilimsel bir çalışma yayınlayan, araştırmacı Valerie Yerger  tütün şirketlerinin, pazarda güçlü bir dayanak elde etmek amacıyla, Porter’ında mensubu olduğu  Afrikan-Amerikalı topluluklarla her geçen gün gelişmekte olan tarihi ilişkileri olduğunu iddia etti. Yerger, “Porter doktor olmasının avantajını kullanarak, topluma önemli ölçüde zarar veren bir endüstrinin gelişmesine yardımcı olmaktadır”, dedi.

Porter’ın tütün endüstrisiyle olan ilişkisi tütün vergisine 2.60 dolarlık artış yapılmasının öngörüldüğü 2006 yılına dayanıyor. Porter, o zaman ki tasarıya ilişkin karşıt görüşünü çıktığı reklamlarda ortaya koymuştu. Porter, 2006 yılından önce de  sanayi gruplarını destekleyen faaliyetler içinde bulundu. 2002 yılında sağlık savunucularına  karşı kimya endüstrisinin yanında yer aldı. Çevre Koruma Ajansının çocuklar için tehlike yaratan su kirliliğine karşı başlattığı girişime karşı çıkan muhalefetin ana sesiydi.

UC Davis Tıp Okulu’ndan mezun olan Porter, 1998 yılından beri  aile hekimliği yapıyor. California Sağlık Müdürlüğü Porter daha önce görevi hiç bir şekilde kötüye kullanmamış ve hekimliğine zarar verecek herhangi bir davranışta bulunmamış. Ancak, Porter yaklaşık 14 yıldır maddi olarak girdiği sıkıntıdan hala kurtulamadı. 2006 yılında yaklaşık 1.18 milyon dolara ev satın alan Porter’in resmi kayıtlara göre böyle bir evi alması imkansız gibi görünüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.