San Jose State Üniversitesi ırkçılık iddialarıyla mücadele ediyor

San Jose State Üniversitesi ırkçılık iddialarıyla mücadele ediyor

Aaron Miller isimli bir öğrencinin siyahi olduğu gerekçesi ile arkadaşları tarafından saldırıya uğradığı San Jose State Üniversitesi’nde başka bir siyahi öğrencisinin de haftalardır ırkçı tacize maruz kaldığı ortaya çıktı. Tacize uğrayan öğrencinin üniversitenin öğrenci yurdunda kalan oda arkadaşları tarafından sıkıştırıldığı ifade edildi. İddia edilen olay Aaron Miller’ın da saldırıya uğradığı yere yakın bir bölgede gerçekleşti. Siyasal Bilimler fakültesi birinci sınıf öğrencisi olan Miller konu ile alakalı “Siyahi öğrencilerin bu kadar sevildiği, desteklendiği ve sahip çıkıldığı bir kampüste bunların olabileceğine inanmak üzücü” dedi.

San Jose State Üniversitesi yetkilileri, nefret suçu işlemekle suçlanan 3 öğrenci ve okuldan uzaklaştırma cezası alan bir beyaz öğrenciyle kampüsteki farklı ırk ve etnik kökenler arasındaki ilişkinin düşündükleri kadar pürüzsüz olmadığı gerçeğiyle yüzleşti. Bazı siyahi öğrenciler okulun yurdunda kalmanın güvenli olup olmadığını sorgulamaya başladı. Kampüste yaşayan öğrenciler konunun haftalardır araştırılmadığını ifade etti. İddiaya göre 17 yaşındaki birinci sınıf öğrencisi beyaz öğrenciler tarafından odasında sıkıştırıldı, boynunun etrafına U şeklinde bisiklet kilidi takıldı, odasına bayrak yerleştirildi (Amerika Birleşik Devletleri’nin 1861-1865 yılları arasında kullandığı, bazıları tarafından beyazların siyahları köle olarak kullanma hakkının sembolize edildiğine inanılan bayrak) ve son olarak kendisine ‘beşte üç’ şeklinde takma isim ile hitap edildi. (Beşte üç tabiri siyahilerin kölelik yaptığı dönemlerde, tam insan sayılmadıklarını belirtmek için siyahilere verilen bir isim).

Üniversite rektörü Mohammad Qayoumi yaşananların daha erken farkedilmemesinden kendisini ve yönetimi sorumlu tuttuğunu ifade etti. Qayoumi “Özellikle bu bayrağın ne anlama geldiğini farkederek bu yapılan tacizi daha önce durdurabilirdik” dedi.

Southern Poverty Hukuk Bürosunun Halkla İlişkiler müdürü Lecia Brooks “Okullardaki farklı ırktan öğrencilerin sayı ve çeşitliliğinden kaynaklanan sorunlara bakıldığında üniversitelerin çeşitlilikten memnuniyet duymanın yanında bununla alakalı oryantasyonlarda hiç bir madde olmaması dikkat çekici” dedi. Brooks ayrıca “San Jose State gibi üniversiteler çok farklı ırklardan öğrencileri bünyesinde barındırmakla gurur duyarken sorunlara kulak tıkamakta” diye ekledi.

Polis raporuna göre iddia edilen taciz olayı Ağustos ayının sonunda siyahi birinci sınıf öğrencisinin 7 beyaz öğrenci ile beraber 4 odalı bir apartmana yerleştirilmesinden sonra başladı. Ekim ayının ortalarında öğrencinin ailesi konutun oturma odasında ırkçı söylemlerle bağdaştırılan bir bayrak ve yazı tahtası üzerinde ırkçı ifadeler olan yazılar fark etti. Ailenin yurt yetkililerine haber vermesiyle devreye polis girdi. 

2012 Sonbaharında San Jose State Üniversitesi’in öğrenci dağılımında çoğunluğu %21 Latin kökenli, %26 beyazlar, %33 Asyalı ve %3 siyah olarak gerçekleşmişti. Üniversite genelinde fikirleri sorulan öğrenci ve eğitmenler ırklarından dolayı herhangi bir çifte standarda uğramadıklarını ifade etti. Akademik danışman Michael Randle “Üniversite genelinde bazı iletişim ve dinleme problemlerimizin olduğu doğru. Öğrenciler ve yöneticiler birbirlerinin arkasından değil birbirlerine karşı konuşmalı” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.