San Francisco’daki gizemli bina Google’ın yüzen bilgi merkezi mi?

San Francisco’daki gizemli bina Google’ın yüzen bilgi merkezi mi?

San Francisco Körfezi’nin merkezinde bulunan eski bir Deniz Kuvvetleri üssünün uç kısmındaki yüzer dubada büyük ve gizemli bir yapı yükselmekte. Bir dizi yük konteynerının bir araya getirilmesiyle oluşturulan 4 katlı yapının içinde ne olduğu henüz bilinmiyor. Bölge halkı yapıdan ‘gizli proje’ şeklinde bahsediyor. Şüpheler ise Google üzerinde yoğunlaşmış durumda.

Yapılan bir çok açıklama talebine karşı Google kanadından henüz cevap gelmese de gözden geçirilen kira sözleşmeleri, LinkedIn’de proje ile ilişkisi olan bir bağlantının takibi, Hazine Adası adı verilen bölgede yaşayan vatandaşların ifadeleri ve başvurulan uzman görüşleri neticesinde bu devasa yapının arkasında Google olduğuna neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

YÜZEN BİLGİ MERKEZİ Mİ?

 

Bu yapı deniz üstünde kurulu bir bilgi merkezi olabilir mi? Yapının resimlerine göz atan bir uzmana göre bu oldukça mümkün. Yapının bir duba üzerine kurulu olması soğutucu bir kaynağa kolay erişim sağlarken aynı zamanda ucuz bir güç kaynağı olan denize erişimi kolaylaştırıyor. Bunların da ötesinde, Google 2009 yılında yüzen bir bilgi merkezinin patentini almıştı. Ayrıca, bilgi merkezlerini yük konteynerları içerisine yerleştirmek ise hali hazırda yaygın olarak kullanılan bir yöntem.

Google hiç bir şekilde açıklama yapmadığından dolayı, yapının gerçekten de yüzen bir bilgi merkezi olup olmadığı kesin olarak bilinemiyor. Fakat yapılan araştırmalar, Google’ın ucuz soğutucu kaynaklarının yanında bilgi merkezleri kurmanın yanı sıra balon ya da zeplin gibi garip ve beklenmedik yöntemlerle gelişmekte olan ülkelere internet erişimi sağlamak gibi de bir geçmişi olduğunu gösteriyor.

HANGAR 3

Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru, bir şirket Hazine Adası’nda Hangar 3 isimli derin ve geniş bir binanın içerisinde büyük bir proje üzerinde çalışmaya başladı.

O zamandan itibaren Hangar 3 ve çevresindeki bölgeler özel koruma altında olmasına rağmen, Google’ın kendi uydu görüntüleri sayesinde projenin ilk evrelerine de göz atmak mümkün.

Varolan görüntüler incelendiğinde: Hangar 3 çevresinde inşa edilen yapılar her ne idiyse şu an onlar iskelenin sonunda bulunan binanın bitişiğindeki yüzer dubaya transfer edilmiş, halkın erişimine kapatılmış ve özel bir güvenlik şirketi tarafından korumaya alınmış bir durumda.

250 ft uzunluğunda, 72 ft genişliğinde ve 16 ft derinliğe sahip olan bu duba 2011 yılında inşa edilmişti. Üzerinde, yalnızca 3 adet dar pencere aralığı bulunan kargo konteynerlarından oluşturulan 4-katlı modüler yapı içinde ne olduğuna dair hiç bir ipucu vermiyor.

Özel kargo konteyner binaları tasarlayan Cargotecture adlı şirketin müdürü Joel Egan binanın bir bilgi merkezine benzediğini söylüyor.: “Konteynerların uzun duvarlarındaki kesikler bir araya geldiğinde koridorları oluşturuyor. Konteynerlara her türlü anabilgisayar yerleştirilebilir… Yapının ofis binası olacak kadar penceresi yok.” Egan, bir bilgi merkezini duba üzerine yerleştirmenin bolca su kaynağı oluşturacağını ve bunun da çok sayıda sunucunun soğutulması için anahtar bir etken olacağını ekliyor.

Stanford Üniversitesi’nde araştırmacı olan Jonathan Koomey, uzun zamandır Dell, Hewlett-Packard, ve Microsoft gibi şirketlerin de uygulama kolaylığından dolayı bilgi merkezlerini kargo konteynerlarında inşa ettiklerini, Google’ın da bu konsepte dair patentinin olduğunu söylüyor. “Bu konteynerların da bir bilgi merkezi olması beni hiç şaşırtmaz,” diyor Koomey.

 

google data center patent‘SU ÜSTÜNDE BİLGİ MERKEZİ’NİN PATENTİ GOOGLE’DA

 

Görüşler içerisinde en ikna edici olanı ise 2009 yılında Google’ın ‘su üzerine kurulu bir bilgi merkezi’ patentini almış olması. Yapılan tanım ise şöyle: Su üzerinde yüzen bir platform üzerine monte edilen, bir çok hesaplama birimi içeren bir bilgisayar bilgi merkezi sistemi; hesaplama birimleri ile elektrik bağlantı içerisinde olan deniz üzerinde kurulu bir elektrik jeneratör ve hesaplama birimlerine soğutma sağlayacak bir veya birden fazla deniz suyundan oluşturulan soğutucu birimleri… Patent halen Google’da çalışmakta olan Jimmy Clidaras, David Stiver ve William Hamburgen isimli üç şahış adına verilmişti. Bu yeni konsept Time Dergisi’ni o kadar etkiledi ki dergi Google’ın bu fikrini 2008 yılının ‘En iyi icatlarından biri’ olarak seçti.

Google’ın söz konusu patenti bir çok değerli avantajı gözler önüne seriyordu: Sistem, modüler, standart kargo konteynerlerinde inşa edildiğinden dolayı internet altyapısı ihtiyacında olan bölgelere gemi veya tır yoluya ulaşım kolaylığı sağlıyor. Dalga enerjisinden kaynaklanan kirlenme neredeyse yok sayılacak kadar düşük bir seviyede oluyor ve su üzerinde yüzen bir bilgi merkezi karadan 3-7 mil ötede, 50-70 metre su üzerinde, dalga enerjisi yoluyla ihtiyaç duyulan gücü fazlasıyla üretebilecek bir potansiyele sahip.”

GOOGLE BAĞLANTISI ARAYIŞLARI

Her ne kadar Google projeyi doğrulamış olmasa da eldeki veriler Hangar 3’te ve adanın güneydoğu ucundaki duba üzerinde devam edegelen projenin arkasında bu şirketin olduğunu destekler nitelikte.

Hazine Adası İşleri Genel Müdürü Mirian Saez ile konuşulduğunda Hangar 3 binasının By and Large LLC isimli bir şirket tarafından kiralandığı öğreniliyor. Saez’ın irtibat sağlanacak kişi olarak sunduğu Tim Brandon’a ait telefon numarasını arayınca ise, “Google’ı aradığınız için teşekkür ederiz. Aradığınız numara artık kullanılmamaktadır,” diye bir uyarı ile karşılaşılıyor. Brandon’ın LinkedIn profilinde ‘Üst Düzey İşlem Yöneticisi, CBRE @ Google’ yazarken LinkedIn üzerinden irtibat kurulup e-posta gönderildikten sonra profildeki ünvanın yalnızca “CBRE” olarak değiştirildiği görülüyor.

CBRE, CB Richard Ellis’in kısaltmış hali olup şu şekilde tanımlanıyor: ‘Dünyanın en büyük ticari gayri menkul hizmetleri sunan şirketi.’

 

Google ile resmi bir bağlantısı olmasa da Google ile çalıştığını ortaya koyacak ipuçları mevcut. Örneğin, Hangar 3 binasına yakın bir mekanda, Oasis Café’de çalışan bayanın verdiği ifadeye göre Hangar 3 kimlik kartı taşıyan ve ‘Google kredi kartlarıyla’ ödeme yapan müşterilere sık sık hizmet verdiği öğreniliyor.

Hazine Adası’nın yerel halkından olan Chris Childers’ın söylediklerine göre ‘Google’ tabelası bizzat Hangar 3 çevresinde görülmese de, aylardır o devasa binada ve sudaki dubada Google çalışanlarının olduğuna dair konuşmalar çok yaygın. Yine Childers’ın ifadelerine göre, Google çalışanı olduğuna inandığı bir bayanla otobüs durağında gerçekleşen konuşmaları esnasında bayan şu sözleri söylüyor: 

“Projenin ne olduğunu söyleyemem ama yakın zamanda göreceksiniz. Harika bir şey olacak.”

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.