San Francisco’da Öğretmenler Grev Hazırlığında

San Francisco’da Öğretmenler Grev Hazırlığında

San Francisco şehrinde görev yapan öğretmenler grev kararı almaya hazırlanıyorlar. Kararın arkasında önümüzdeki iki yıl için öğretmen maaşlarından 30 milyon dolarlık kesintiyi öngören yasa tasarısı var.
Eğitim sendikası ise öğretmen maaşlarına 2% oranında artış istiyor. 6 bin üyesi bulunan United Educators of San Francisco grev için gerekli olan iki basamaklı oylamanın ilkini Perşembe günü yapmayı planlıyor. Resmi makamlarla pazarlığın neticesiz kalması ve sendika üyelerinin çoğunluğunun grev kararını desteklemesi durumunda sendika yöneticilerinin grev başlatma hakkı bulunuyor.
Sendika başkanı Dennis Kelly “eğitim döneminin bitmesine sadece üç hafta kaldı, ancak bu süre grev yapmak için yeterli bir süre” dedi.
Son beş yıldır eğitim sendikası ve San Francisco resmi makamları(district) arasındaki anlaşmazlık devam etmekte. Halbuki 2008 yılında eğitime 28 milyon dolarlık ödenek verilmesi konusunda district ve sendika beraber çalışmışlardı.
Kasım ayında oylanacak olan vergilerinin artırılmasına yönelik düzenleme eğer reddedilirse bütün California çapındaki okullara gidecek ödenekte 5 milyon dolar civarında kayıp olacak. En iyi tahminle 2012-13 eğitim yılında okullar geçen sene ile aynı oranda ödenek alabilecekler.
Pazarlıklarla tansiyonun artması her zaman yaşanan bir durum olsa da bu sefer iki taraf da tamamen orta yolu bulmaktan uzak görünmekte.

Sendikaya göre San Francisco’daki okulların halihazırda 80 milyon dolar değerinde rezervi var. Sendika yetkilileri, yetkili makamlar eğer bütçe üzerindeki kontrolü kaybetmediler ise bu miktarın %2 oranında maaş artışını fazlasıyla karşılayacağını iddia ediyorlar.

San Francisco yetkili makamları ise ekstra para rezervinin mevcut olmadığını ve eyalet bütçesinde halen açık olduğunu belirttiler. Yetkililere göre, bu durum önümüzdeki iki yıl için 30 milyon doları öğretmen gelirlerinden 50 milyon doları da merkezden olmak üzere 80 milyon dolarlık kesintiye ihtiyaç olduğu anlamını taşıyor.
Sendika yetkilileri bölge yetkililerinin bütçe konusunda fazla tutucu davrandıklarını ve 50 milyon dolardan daha fazla nakit rezervi tuttuklarını söylediler. Buna ek olarak da 30 milyon dolar ekstra gelirin olduğunu eklediler.

Sendikaya göre ayrıca 11 milyon dolarlık gelir de okul binalarının satışından elde edilecek. Binalar henüz satılmamış olsa da resmi makamlar bu satışlardan elde edilen gelirlerin sadece okullarla ilgili tesisatlarda kullanılması yönünde kısıtlama getirebilir.

Önümüzdeki yıl için yapılan tahminler ise endişe verici; genel olarak ögrenci başına $5,242 ödenek ayrılması planlanıyor. Bu rakam 2008 yılında $5,776 idi. Eğer vergi artırımı ile ilgili düzenleme reddedilir ve 5 milyon dolar değerindeki kesinti de hesaba katılırsa mevcut rakam öğrenci başına $370 daha düşecek.

Mali müfettiş Carlos Garcia sendika yetkililerini kastederek “ Bizim ne dediğimizin hiçbir önemi yok, biryerlerde paranın var olduğuna inanmış durumdalar. Ne diyeceğimi bilmiyorum, bize inanmıyorlar” dedi.

Şehrin resmi makamlarının öngördüğü düzenlemede öğretmenlerin önümüzdeki iki yıl için 4’er günlük ücretsiz mecburi izne çıkmaları gibi uygulamalar var. Bu uygulamanın 7 milyon dolar tasarruf sağlaması bekleniyor.
Carlos Garcia Kasım ayındaki oylamada vergi artışı ile iligi düzenlemenin geçmemesi halinde öğretmenler için 5 gün daha mecburi izin talep edeceklerini belirtti.Garcia ayrıca ögretmenlerin dini kutlamalar için aldıkları izinleri de iptal etmeyi planladıklarını sözlerine ekledi.
Mevcut durumda 22 öğrenci ile sınırlı olan sınıf kapasitelerinin 25’e çıkma ihtimali de öngörülen diğer tasarruf maddeleri arasında.
Öğretmenlere uygulanan eğtimlerde de kısıtlamaya yapmayı planlayan district bundan da yıllık 3 milyon dolar civarında tasarruf sağlamayı planlıyor.

İlkokul öğretmenlerinden Darcie Chan Blackkburn kendilerine sorulan “sınıf kapasitelerinin arttırılması mı yoksa mecburi izne çıkmak mı” gibi bir tercihin “kolunun mu yoksa bacağının mı kesilmesini istersin” gibi bir soru olduğunu ve her iki durumda da kaybedenin öğrenciler olacağını belirtti.
Bütün bu eleştirilere rağmen yetkililer toplamda 30 milyon dolarlık tasarruf sağlayacak bu kısıtlamaların birçok öğretmeni önümüzdeki eğitim yılında işini kaybetmekten koruyacağını belirtiyor. Mart ayında 326 tane öğretmen ve danışmanın ihtarname aldığını belirten Garcia iki tarafın pazarlıklarda anlaşması halinde bu ihtirnamelerin de iptal edilebileceğini sözlerine ekledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.