San Diego’da eğitim dönemi mali kriz yüzünden 5 gün kısalıyor

San Diego’da eğitim dönemi mali kriz yüzünden 5 gün kısalıyor

San Diego Eğitim sendikasının 7 bin üyesi, pazar günü San Diego Eğitim Müdürlüğü ile yapılması düşünülen anlaşma için oy vermeye başladı. Anlaşmaya göre önümüzdeki iki eğitim yılı boyunca öğretmenlere 5’er gün ücretsiz izin verilecek. Böylece eğitim yılı 180 gün yerine 175 güne düşecek. Öğretmenler ayrıca işten çıkarmaları engellemek için alacakları zamdan da feragat etmeye hazırlanıyor.   

Yeni mali yılda öngörülen 120 milyon dolarlık bütçe açığını kapatmak için daha önce 1,500 okul çalışanına işten çıkarma mektubu verilmişti. Sendika, bu çalışanların işlerine yeniden kavuşmaları için öğretmenlerin planlanan maaş zamlarını erteletmesini istiyor. Bu sayede işten çıkarmalarla tasarruf edilecek 68 milyon dolar, zam ertelemesiyle karşılanmış olacak.
Sendika Başkanı Bill Freeman “Bu çok zor bir karardı ama eğitimcileri kurtarmak için gerekliydi” dedi. Ortaokul öğretmeni Kim Oliver-Vacha önerilen anlaşmanın kötü bir anlaşma olduğunu, çünkü öğretmenlerin her şeyden vazgeçmesi istenirken eğitim müdürlüğünün hiçbir şeyden vazgeçmediğini söyledi.  “Eğitim müdürlüğü bütün sorumluluğu öğretmenlere yüklüyor. Bütçeyi bölgede çalışan öğretmenler, hemşireler ve danışmanların sırtından dengelemeye çalışıyor.”

Önerilen anlaşmaya göre, önümüzdeki her iki akademik yılda öğretmenlere beş gün ücretsiz izin verilecek ve eğitim müdürlüğü tatmin edici bir emeklilik teşviği sunacak. Freeman, şu andaki zor ekonomik şartlarda önerilen anlaşmanın mümkün olan en iyi anlaşma olduğunu süyledi. “Eğitim müdürlüğü yetkilileriyle oturup konuştuk. Bütçelerine baktık. Ne yapabilirler, ne yapamazlar biliyoruz. Uçurumdan yuvarlanmalarına izin vermeyeceğimizi söyledik. Öyle olursa biz de kaybederiz.”

Anlaşma, Kasım ayında seçmenlerin Vali Jerry Brown’ın vergileri arttırma teklifinin kabul etmesine bağlı. Vergi artışı onaylanmazsa öğretmenlere beş güne ek olarak 14 gün daha ücretsiz izin verilecek. Bu durumda akademik yıl 180’den 161’e düşmüş olacak. Eğitim müdürlüğü yetkilileri sendikayla yapılacak anlaşmaya göre yeterli fon olduğunda planlanmış olan zamların yapılacağı sözünü veriyor.
Bazı öğretmenler, oy verenleri hayır oyu vermeye ikna etmek için binanın önünde toplandı. Oylama işlemi üç gün sürecek. Oylama sonuçlarının perşembe günü belli olması bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.