Nevada’da ‘nükleer atık’ tepkisi

Nevada’da ‘nükleer atık’ tepkisi

Las Vegas Cashman Center’da gerçekleştirilen halka açık toplantıda ABD Enerji Bakanlığı yetkilileri, bakanlığın nükleer atık nakil ve depolama planına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yetkililer, Tennessee eyaletinin Oak Ridge şehrinde bulunan radyoaktif Uranyum-233 maddesinin 2014 yılı başında Nevada eyaletinin Nye bölgesindeki eski adı Nevada Test Sitesi (Nevada Test Site) olan Nevada Ulusal Güvenlik Sitesi’ne (Nevada National Security Site) nakline başlanacağını duyurdu. Naklin, toplam 403 adet özel saklama kabı ile 50 ilâ 100 sefer yapılmak suretiyle yaklaşık bir buçuk yılda tamamlanması bekleniyor. Nükleer atık Nevada’ya getirildikten sonra ise yerin takriben 12 metre altına gömülecek.

Depolamanın yapılacağı yerin Nevada’nın en büyük şehri Las Vegas’ın 100 km kadar kuzeyinde olması, birçok Las Vegaslı vatandaşın toplantı sırasında söz alarak federal hükümetin bu kararına tepki göstermesine neden oldu. Cashman Center’daki Nevadalıların büyük çoğunluğu nükleer atığın ‘arka bahçe’lerine gömülmesini istemiyor.

Bakanlık yetkililerinden Frank Marcinowski, atık depolama için en güvenli yerin Nevada olduğunu şu sözlerle açıkladı: “Burası oldukça az yağış alan ve kurak bir bölge. Atık ünitesindeki radyonüklidlerin yeraltı suyuna ulaşabilme ihtimali yok.”

Konuyla ilgili görüşü alınan Nevada valisi Brian Sandoval da plana şiddetle karşı olduğunu dile getirdi. Amerikan devlet yapısı gereği, karar federal hükümet seviyesinde alındığından, Nevada eyalet yönetiminin bu transferi durdurma yetkisi bulunmuyor. Transfere Ocak ayı içerisinde başlanması bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.