Nevada ‘şeffaflık’ta sınıfta kaldı

Nevada ‘şeffaflık’ta sınıfta kaldı

Washington eyaletinde bulunan Kamu Etik Merkezi (Center for Public Integrity –CPI), federal hükümetle birlikte 50 eyaletin kendi yargı sistemlerince hazırlanan ve Anayasa Mahkemeleri üyelerinin tabî olduğu malî durum şeffaflık kurallarını değerlendirmek amacıyla bir çeşit anket hazırladı.

CPI, yargı organlarının tamamen CPI ekipleri tarafından hazırlanan kısa sorulara verdiği cevapları kaydederek herbir eyalete ve federal hükümete 100 üzerinden not verdi. Sonuçlarla ilgili bir de rapor hazırlayan CPI, raporu Çarşamba günü kamuoyuyla paylaştı. Buna göre, Nevada eyaleti 42,5 puan alarak 31. sırada yer aldı.

Nevada Anayasa Mahkemesi sözcüsü Bill Gang, raporun “biraz hatalı” bulduğunu belirtti ve şunları söyledi:

“Mahkemelerin yüzde 84’ü başarısız not alırken iyi not alan mahkemelerimizin hiçbirinin 72,5 – 77 puan aralığını aşamaması aslında ölçme kriterlerinin çok da doğru ve yeterli olmadığının bir göstergesi. Kanunun gerektirdiği şekilde, Nevada Anayasa Mahkemesi’nin bütün adlî tasrihleri ile birlikte katkı ve harcama raporları, internet sayfamızda mevcuttur. Sorular öyle bir tarzda hazırlanmış ki, Anayasa Mahkemesi üyelerinin aile bireylerinin de malî durumlarını beyan etmeleri gerektiği yönünde bir kanunu, bir düzenlemesi olmayan bir eyalet iyi not alamaz. Örneğin Nevada böyle bir eyalet, diğer pekçokları gibi. Nevada’nın anayasa mahkemesi, ülkenin en şeffaf mahkemelerinden biridir; kayıtlarına ulaşmak da çok kolaydır. İsteyen herkes bütün dökümanları internet üzerinden görebilir ve inceleyebilir.”

Kurallara göre, hakimlere hediye olarak verilen ve malî değeri olan herşeyin beyan edilmesi gerekiyor. Bundan dolayı da, kendilerine hediye verilen hakimlerin, hediye verenleri ilgilendiren davalardan kendilerini geri çekmeleri bekleniyor. CPI, bazı hakimlerin bunu yapmadıkları sonucuna ulaşmış. Bu hakimlerden biri de Nevada Anayasa Mahkemesi üyesi Ron Parraguirre. Barrick Gold of North America madencilik şirketi için lobi faaliyetlerinde bulunan Be-Be Adams, 2012 yılında bir hayır kurumunun düzenlediği bağış programına davet olarak Parraguirre’ye 250 dolarlık bir bilet hediye etmiş. Kayıtlara göre ise Barrick Gold of North America şirketinin madenleriyle ilgili bir dava hâlen Anayasa Mahkemesi’nin kararını bekliyor.

Parraguirre’nin asistanı Roxanne Doyle, konuyla ilgili olarak bu hediyenin beyanının kurallara uygun şekilde yapıldığını ve kayıtlarda bulunduğunu, ve bu durumun Anayasa Mahkemesi’nin kararı üzerinde herhangi bir etkisinin bulunmadığını söyledi.

Sonuçlara göre, ABD Federal Hükümeti 84 puanla birinci sırada yer alırken, Montana, Utah ve Idaho eyaletleri sıfır çekerek sonunculuğu paylaştılar. Geriye kalan eyaletler içinde en yüksek notu alanlar ise California (77 puan) ve Maryland (72,5 puan).

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.