Las Vegas havaalanının yeni terminali hizmete girdi

Las Vegas havaalanının yeni terminali hizmete girdi

Uzun yıllardır süren çalışmalar Las Vegas McCarran Uluslararası Havaalanı’na yeni iş sahası olarak geri dönüyor.

Yeni terminal salonlarının dizaynı ve inşaası ile beraber yükselen Las Vegas ekonomisi daha çok insanı şehre çekmeye başladı. Yönetimin yeni bina eklemesi yapmayı düşünmedikleri dönemde McCarran Havaalanı kapasitesinin çok üzerinde yolcuya ev sahipliği yapıyordu. Yapımı 2.4 milyon dolara mal olan 3 numaralı terminalin Çarşamba günü hizmete girmesi ile bu yoğunluğun önüne geçilmesi planlanıyor.

Clark County Department of Aviation (Clark bölgesi Havacılık Departmanı) müdürü Randall Walker görev süresi boyunca dahil olduğu en önemli projenin havaalanı projesi olduğunu ifade etti. Emekli olmadan önce yapılacaklar listesindeki  ilk işin ise şu anda tamamen atıl durumda olan 2 numaralı terminalin yıkım işi olduğunu söyledi.

Sanatsal dekorasyonları, parlak mozaikle yapılmış zemin kaplamaları ve kapı alanlarında bulunan kavisli sıralı koltuklardaki tasarım incelikleri ile terminal 3 için “dünya standartlarında” tabiri kesinlikle abartı değil.

Havaalanındaki en önemli yenilik ise yolcuların göremeyeceği ancak hissedebileceği bir değişiklik. Bina içi yüksekliği yaklaşık yarım mil uzunluğunda olan 3 numaralı terminalde ikinci bir “güvenlik tarama” kısmı bulunmakta. Bunun dışında mevcut 16 adet restoran ve mağazaya ihtiyaç halinde eklenmek üzere fazladan odalar yapılmış. Havaalanı yönetimi bununla trafiğin yoğun olduğu dönemlerde oluşacak kalabalığın önüne geçmeyi planlıyor. Ayrıca iç hatlar uçuşu yapan 5 hava yolu firmasının 23 Temmuz’da Terminal 1‘den Terminal 3’e taşınmasıyla Terminal 1‘deki yoğunluk da azaltılmış olacak.

Yeni terminalin de eklenmesi ile beraber McCarran HavaAlanı’nı yılda yaklaşık 53 milyon kişinin kullanması bekleniyor. Geçen sene Amerika çapındaki bu en yoğun 7.havaalanını 41.5 milyon kişi kullanmıştı.

Proje uzun süredir beklemedeydi

2008 yılında ekonominin regresyona girmesi ve varil başı petrol fiyatlarının 140 doları görmesi ile Terminal 3’ün yapım projesi askıya alınmıştı. Çok uzun süren görüşmelerden sonra neticelenen proje buna rağmen ekonomideki belirsizlik sebebiyle rafa kaldırıldı. Bağımsız danışman ve aynı zamanda Los Angeles Havaalanı’nın eski müdürü Michael DiGirolamo proje ile ilgili olarak  “uzun dönemde kar getirecek olan bir proje, ayrıca uluslararası uçuşların yapılacak olması önemli bir artı” dedi.
Boyd Havacılık Grubu’ndan Michael Boyd “1 Numaralı terminal en az 18 ay boş kalabilir ancak havacılık sektöründe bu süre 18 saniye gibidir. McCarran Havaalanı daha da fazla büyüyecek” dedi.

Mevcut durumda McCarran Havaalanı Yönetimi Primm şehrinden yaklaşık 12 mil uzaklıktaki Ivanpah şehrinde yapılması öngörülen ikinci havalimanı inşaatına yönelik çalışmaları durdurdu.

Enplanement maliyetleri yükseldi

Kısa dönemde havayolu şirketleri Terminal 3 için ödeme yapacaklar. Her havayolu şirketinin havaalanından aldığı yolcu sayısı ile doğru orantılı olarak havaalanına ödediği ve “enplanement” olarak adlandırılan bu ücretin önümüzdeki mali yıl için 12.06 milyon doları bulması bekleniyor, bu miktar da 2006 yılından beri maliyetlerde %160 artış anlamına gelmekte.

McCarran’ın da aralarında bulunduğu bazı havaalanları bütçe olarak kendilerini çevirebilmekteler. Federal vergilerden kendilerine fon ayrılan havalalanları yerel yönetimlerden ise hiç destek almamaktalar. Havaalanlarındaki park yeri gelirleri, mağaza ve restoran kiraları ve araba kiralama şirketlerinden elde edilen gelirler havaalanlarının yapı ve işletme giderlerinin büyük bölümünü karşılamakta.

Enplanement giderlerinin yükselmesindeki tek sebep Terminal 3’ün inşaatı değil hiç şüphesiz. Geçen yıllarda yolcu sayısındaki düşüş, ekonominin regresyona girmesi ve US Airways havayolu şirketinin McCarran Havaalanındaki merkezini kaldırması gibi etkenler diğer havayolu şirketlerinin enplanement maliyetlerinin artmasına sebep oldu.

Randall Walker “enplanement maliyeti bizi her zaman düşündüren bir unsur ancak havayolu şirketlerinin verdikleri hizmet kalitesinde belirleyici bir faktör olmamalı” dedi. Walker ayrıca yeni terminalin eklenmesi ile artan enplanement maliyetinin yolcu sayısının artması ile düşeceğini iddia etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.