Kızılçamları Koruma Derneği Yerlilerle bir ilke imza attı

Kızılçamları Koruma Derneği Yerlilerle bir ilke imza attı

Kuzey California’nın San Francisco yakınlarındaki Four Corners ovasını ziyaret eden hemen hemen herkes, ovanın insanın gözüyle birlikte ruhunu da saran bambaşka bir güzelliği sahip olduğunu bilir. Mendocino County’nin kuzeybatı kıyısında etrafı ormanlarla çevrili bu ovanın özellikle de Amerikan yerlileri için çok farklı bir anlamı var. 664 dönümlük araziye sahip sözkonusunu topraklar beyaz  göçmenler tarafından 150 yıl önce ele geçirildiğinde yerlilerin tamamına yakını öldürüldüler ve yerlilerce kutsal sayılan bölgedeki kızılçamların hepsi kesildi. Onca yıldan sonra Four Corners şimdi toprağın asıl sahiplerinin torunlarına geri dönüyor.

San Francisco’da kızılçamlarla ilgili bir koruma örgütü olan Save The Redwoods League hafta içinde kartpostal güzelliğindeki bu araziyi Amerikan yerli kabilelerinin soyundan gelenleri temsil eden Intertribal Sinkyone Wilderness Council’a bağışladığını duyurdu.

Geçmişte ataları bölgede yaşayan ve federal olarak tanınmış 10 kabileyi temsil eden Intertribal Council’in başkanı ve eş-kurucusu Priscilla Hunter duydukları mutluluğu, “Atalarımızın ruhları şimdi rüzgarda dans ediyor. Oraya gidip kutlama yapmak için sabırsızlanıyorum.” dedi.

Save The Redwoods League Yönetim Kurulu Başkanı Ruskin Hartley, imar planının bir parçası olarak yatırım için 150 bin dolarlık bir yönetim fonu da oluşturacaklarını bildirdi. 125 futbol sahası büyüklüğündeki arazi Sinkyone Wilderness Eyalet Park’ına çok yakın ve Sinkyone dilinde ‘temiz’ anlamına gelen Mattole adında bir nehir kaynağına sahip.

Yerlilerin anlattığı hikayelere göre göçmenler 1800’lerin ortalarında buraya geldiklerinde kendileri zaten bölgenin kıyısındaki kızılçamların arasında yaşıyorlarmış. Kabile konseyi yöneticisi Hawk Rosales’in verdiği bilgiye göre yeni yerleşen göçmenlerin ilk işi bölgede yaşayan yerli halka zulmedip öldürmek olmuş. Rosales, “Neredeyse bütün Sinkyone’nu yok edeceklerdi.” diye konuştu.

Amerikan ordusun korumaya aldığı birkaç kişi de sonunda diğer kabilelere katıldılar. Aralarında ailesinin Four Corners alanında uğradığı katliamdan çocukken sağ kurtulan Sally Bell’in de bulunduğu asıl kabilenin bazı üyeleri atalarının topraklarına geri dönebildi. 1897’de Sally hanım Richard Bell ile evlenir ve çift kendilerine yerlilere toprak dağıtan Dawes yasası kapsamında federal hükümet tarafından Four Corners’da verilen arazide yaşamaya başlar.

Priscilla Hunter 1986’da 10 yerel kabile liderini kabileler arası bir konsey kurmaya ikna etmiş ve konseyin amacını Four Corners’ı korumak olarak belirlemiş. 1997’de Save The Redwoods League ise araziyi Sinkyone Wilderness State Park’ın bir parçası yapma amacıyla 750 bin dolara satın almış. Bu sırada kabile konseyi de arazi için başka planlar yapmaya çalışıyormuş. Bu bağlamda Rosales, “Redwoods League derneğinden araziyi satın almaya karar vermiştik, bunun için para topluyorduk, fakat sonra dernek bunu bize bağışlamayı uygun buldu, bu da bizim için şaşırtıcı bir sürpriz oldu.” dedi.

Böylelikle sözkonusu dernek ilk kez California’da yaşayan bir yerli kabileyle koruma anlaşması yapmış oldu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.