Kayıp çocuk sayısındaki çelişki kafa karıştırıyor

Kayıp çocuk sayısındaki çelişki kafa karıştırıyor

San Francisco’nun güneyinde, Santa Clara bölge şerifi Laurie Smith’in kayıp kız çocukları ile alakalı yaptığı açıklamalar kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Sierra LaMar adındaki genç kızın kaçırılması ile ilgisi olduğu düşünülen şüpheli bir kişinin yakalanmasının ardından bir açıklama yapan Smith, Ocak 2011‘den beri kaybolan 43 küçük kız çocuğunun halen bulunamadığını söyledi. Smith “kayıp olan çocukların bir kısmının evden kaçtığını tahmin ediyoruz” dedi.

Smith’in açıklamasının ardından yerel polis teşkilatları kayıp sayısındaki rakamlarda çelişki olduğunu iddia etti. Santa Clara bölge polis teşkilatı Çarşamba günü yayınladığı raporda 63 kişinin kayıp olduğunu duyurmuştu. Gilroy şehir başkomiseri Chad Gallacinao de şerif Laurie Smith’in verdiği bilgilerin tamamen yanlış olduğunu iddia etti. Gallacinao ayrıca Gilroy’da şu anda kayıp olan 5 genç kız vakası olduğunu da sözlerine ekledi.

Şerif Smith yaşanan çelişki ile alakalı henüz tatmin edici bir açıklama yapmadı. Şerif en son geçtiğimiz Cuma günü bir açıklama yapmış ve daha önce kaçırıldıkları şeklinde kayıt tutulan iki kızın aslında kendilerinin kaçtıklarını ve 1 Mayıs’da evlerine geri döndüklerini söylemişti.

California eyaletinin kayıp çocuklar ile alakalı polis raporlarına dayandırarak oluşturduğu bir veritabanı bulunmakta ise de çocuklardan kaçının başka biri tarafından zorla kaçırıldığına ya da hayati riski bulunup bulunmadığına dair ayrıntılı bilgiler içermemekte. Raporda ayrıca yerleri belirlenen kayıp çocukların tekrar evlerine dönmedikleri de dikkat çeken bilgiler arasında.

Şerif Smith’in raporunda açıkladığı 43 kayıp vakası sadece San Jose şehir sınırları içerisinde yaşanan vakaları kapsamakta. San Jose Polis Departmanı sözcüsü Jason Dwyer mevcut durumda devam eden kayıp davalarında bahsi geçen çocukların hiçbirinin hayati riski bulunmadığını iddia etti. Dwyer ayrıca güncel durumda 37 tane kayıp çocuk vakası bulunduğunu bu çocukların da kaçırılmadıklarını aksine kendilerinin evden kaçtıklarına inanıldığını sözlerine ekledi.

Kayıp çocukları bulma konusunda ailelere yardımcı olan Polly Klaas Vakfı başkanı Cindy Rudometkin evden kaçan çocuklar ile kaçırılan çocukların dışarda karşılaşabilecekleri tehlikeler açısından hiçbir farkları olmadığını söyledi. Rudometkin, yanında yetişkin biri olmayan küçük yaştaki her çocuk için dış dünyanın “fazla” tehlikeli olduğunu sözlerine ekledi.

Kayıp vakaları ile ilgili araştırmaların sonucuna göre sayılardaki tutarsızlık “güncellenmemiş” bilgilerden kaynaklanmakta.  Örneğin “Los Altos’da yaşayan bir kadının çocuğunu kocasının rızası dışında ülke dışına çıkarması, Gilroy’da yaşayan 3 kız kardeşin evden kaçıp sonra geri dönmeleri, 1995 yılında Silvia Lee adındaki kız çocuğunun kaçırılması ancak sonra öldürülmesi gibi vakalar raporda halen “kayıp” olarak geçmekte.

Jason Dwyer çelişkinin raporlara “kayıp” olarak geçen ve sonradan bulunduğu halde birçok vakanın  hala raporlarda “kayıp” olarak görülmesinden kaynaklandığı belirtti. Dwyer ayrıca birçok vakada kayıp yakınlarının çocuklarının izlerine başka şehirlerde ulaştığı ve özel dedektifler tarafından takip edilen kayıp çocukların Facebook hesaplarını güncellediklerini belirtti. Buna rağmen “hayatta” oldukları bilinen ve yerleri tespit edilen kayıp çocuklar kendi evlerinde olmadıkları için raporlarda “kayıp” olarak geçmekteler.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.