Disney, başörtülü elemanı geri planda çalıştırmak istediğini kabul etti

Disney, başörtülü elemanı geri planda çalıştırmak istediğini kabul etti

Disneyland Resort Cafe çalışanlarından Imane Boudlal’ı (28) çalışırken başörtüsünü çıkarmaya zorladığı iddia edilen Disney şirketinden konuyla ilgili bir açıklama geldi.

 

Farklı inançlara mensup çalışanlarının dini taleplerini karşılamaya çalıştıkları gibi Boudlal’a da yardımcı olmak istediklerini belirten Disney sözcüsü Suzi Brown “Bayan Boudlal’a dini inançlarına uygun birçok seçenek sunduk. Kendi başörtüsünü kullanabileceği pozisyonlar da teklif ettik. Ama maalesef kendisi bütün tekliflerimizi reddetti ve o günden bu yana da işe gelmiyor” dedi.

 

Üstlerinin Başörtüsünü çıkarması talebini reddedince işten çıkarılan Fas asıllı Amerikan vatandaşı Boudlal, şirketi dava etti. Boudlal aynı zamanda dini inancından dolayı ayrımcılık ve tacize maruz kaldığı iddiasıyla da Walt Disney firması aleyhinde federal dava açtı.

 

İddianameye göre Boudlal, çalıştığı Grand Californian Hotel & Spa’s Storyteller’s Cafe’de yetkililerine mesai boyunca başörtü kullanabilme talebini iletti. İşletme müdürünün cevabı  başörtüsünün firmanın ‘dış görünüş’ prensiplerine aykırı olduğu ve –haftalar süren ‘git-gel’den sonra- ancak firma onayıyla Disney tasarımı bir örtü kullanabileceği söylendi.

 

15 Ağustos 2010’da işe kendi başörtüsüyle giden Boudlal’a aynı gün örtüsünü çıkarması, şapka ile gizlemesi ya da gözden uzak bir işte çalışması söylendi. Boudlal bunu kabul etmeyince işten çıkarıldı.

 

Güney California Amerikan İnsan Hakları Birliği (ACLU) savcılarından Mark Rosenbaum da, Boudlal’ın 21 Ağustos 2010’dan beri işe gitmediğini kaydetti.

 

Boudlal, 2010 yılında Birleşik Devletler Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu kanalıyla şikayette bulundu ve 8 Ağustos’ta da davaya kapı açan ‘dava açma hakkı bildirimi’ni aldı. İddianameye göre, Boudlal işe başladığı günden itibaren çalışma arkadaşlarınca sürekli olarak ‘terörist’, ‘deve’ ve Alex Haley’in Roots adlı romanındaki kölenin adı olan ‘Kunta Kinte’ gibi hitaplarla taciz ediliyordu. Boudlal, meseleyi hem yazılı hem de sözlü olarak üstlerine iletse de herhangi bir sonuç alamadı.

 

Dava, Boudlal için tazminatın yanı sıra Disney çalışanlarına ayrımcılık ve taciz üzerine eğitim verilmesini de talep ediyor. Aynı zamanda mahkemeden, Disney’e Müslüman çalışanlarına kamu hizmetlerinde şapka ya da herhangi bir örtü gerekmeksizin başörtülü çalışma izni emri vermesi de isteniyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.