Deprem için erken uyarı sistemi geliştiriliyor

Deprem için erken uyarı sistemi geliştiriliyor

Californialı bilim insanlarının geliştirdiği erken uyarı sistemi, tarih boyunca milyonlarca can alan depremlere karşı büyük bir umut olacak. Çalışmalar için yıllık 16 milyon dolarlık kaynak sağlandığı takdirde sistemin önümüzdeki beş yıl içinde etkin olarak hayata geçirilmesi hedefleniyor.

Amerika Jeolojik Araştırma Merkezi’nden bilim adamları ve deprem üzerine araştırmalar yapan akademisyenler geçtiğimiz günlerde bir konferansta biraraya geldi. Yapılan son araştırmaların tartışıldığı konferansta öne çıkan konu deprem erken uyarı sistemi oldu. Konferansta konuşma yapan Amerika Jeolojik Araştırma Merkezi Deprem Koordinatörü Robert Graves, deprem uyarısını birkaç saniye içinde hızlı ve etkili bir biçimde gerekli kaynaklara aktaracak bir sisteme ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Amerikan Savunma Bakanlığı’nın sağladığı 3.8 milyon dolarlık kaynak yardımıyla iyileştirilen sistemin denemeleri Güney California’daki küçük bir bölgede yapılıyor. Yaklaşık bir yıldır üzerinde çalışılan sistemin bir internet sitesi ya da cep telefonlarına gönderilecek acil uyarı sistemi şeklinde hayata geçirilmesi düşünülüyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.