California’da mandıralar kapanıyor

California’da mandıralar kapanıyor

California’da yaşanan kuraklığa, çiftçilerin hayvanlarını yüksek mısır fiyatları sebebi ile besleyememeleri de eklenince eyaletin 8 milyar dolarlık süt endüstrisi durma noktasına geldi. Uzmanlara göre bu yılın sonunda tüm Amerika çapında en büyük süt ürünleri endüstrisine sahip California’da yaklaşık 100 adet mandıra iflas, haciz ve satış sebeplerinden kapanacak.

Son yirmibeş yılda süt veren ineklerdeki kesim oranı bu sene en yüksek seviyesine çıktı. Uzmanlar buna sebep olarak çiftçilerin inekleri beslemek için gerekli olan yüksek maliyetli mısırı almak istememelerini gösteriyor.Western United Dairymen grubunun verdiği bilgiye göre 2009 yılından itibaren 3 çiftçi bozulan işleri sebebi ile intihar etti. Grubun yönetim kurulunda görev yapan Frank Mendonsa “Şu anki kadar umutsuz bir duruma daha önce şahit olmadım.” dedi. Mendonsa “Gururları bu çiftçileri yiyip bitirmekte. İnsanlar beni arayıp ne yapmaları gerektiğini soruyorlar. Görüşmelerimiz artık çiftçilerin kendilerine zararlı birşey yapmalarını engellemek için terapiye dönüşmüş durumda. İnsanları bu kadar umutsuzluğa sürükleyen sadece işlerini kaybetmeleri değil. Bunun yanında birkaç nesilin yaşadığı evlerini ve kimliklerini de kaybediyorlar.” dedi.

Problem ilk olarak 2009 yılında süt fiyatlarının dibe vurması aynı zamanda tahıl fiyatlarının fırlaması ile başladı. Hükümetin etanol ile ilgili düzenlemesi de kısmen etkili oldu. Kongre benzin üreticilerine 2015 yılından itibaren benzine mısırdan elde edilen etanol karıştırmalarını gerektiren bir düzenleme yaptı.
                                          
Ayrıca son 50 yılın en şiddetli kuraklığı batı ve orta Amerika’yı vurarak mısır fiyatlarının ton başı $300‘dan fazla artmasına sebep oldu. Şimdiye kadar mısırın ortalama fiyatı ton başı $130 olmuştu. Kasım ayında süt fiyatlarında rekor artış beklenmesine rağmen  çiftçiler yüksek tahıl fiyatları sebebi ile süt satışlarından kar elde edemiyor. Uzmanlara göre tüketiciler Kasım ayından itibaren süt ürünlerindeki fiyat artışını farketmeye başlayacaklar.

Sadece hayvanlarını besleme masraflarını değil diğer masraflarını da ödeyemez duruma gelen Çiftçiler, süt veren ve ortalama et değeri $2,000 bulan ineklerin kesimi karşılığında sadece $1,200 alıyor. 1930 yılında dedesinin kurduğu çiftlikte süt üreticiliği yapan Ray Souza “Bugüne kadar süt ineğinin etinin sütünden daha değerli olduğuna şahit olmamıştım.” dedi. Souze ayrıca “Önceki gün yan komşumun inekleri kesime götürülmek için kamyona yüklendi, komşum ise ağlıyordu.” diye ekledi.

Western United Dairymen grubunun başkanı Michael Marsh bu sene 2011 yılının toplam rakamından 24,900 adet daha fazla sığırın kesime gönderildiğini belirtti.

Yem firmaları süt üreticilerinden ön ödeme yapmalarını istiyor. Ödemelerini zamanında yapamayan üreticiler için ise sahip oldukları sürü üzerinden ikinci bir teminatı gerekli koşuyor. Marsh’a göre bu sene içinde California eyaletindeki 1675 adet mandıradan 100 tanesi kapanmak zorunda kalacak.

Öte yandan süt üreticileri bu duruma daha ne kadar dayanabilecekleri konusunda karamsar. Süt üreticilerinden Tom Barcellos “Fiyatların yükselip düştüğü her zaman tanık olduğumuz bir olay. Bunlar işin doğası ve biz hep iyimser olduk, ancak bu sefer hiç iyi işaret yok.” dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.