California Üniversitesi’nden kaçak öğrencilere burs müjdesi

California Üniversitesi’nden kaçak öğrencilere burs müjdesi

California Universitesi Rektörü Janet Napolitano ülkeye kaçak giriş yaptıkları için devlet yardımı alamayan öğrencilerine üniversite bütçesinden ödenek ayıracağını vaad etti.

Napolitano, Çarşamba günü yaptığı açıklamada kaçak oldukları halde maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilere üniversite kaynaklarından toplam 5 milyon dolar tahsis edeceğini söyledi.

Ulusal Güvenlik Teşkilatı’nın başında iken düzenlemiş olduğu sınırdışı politikalardan dolayı bir çok itiraza maruz kalmıştı. Yeni görevine resmi olarak başladıktan sonra yaptığı ilk konuşmasında yüksek lisans ve post-doktora araştırmaları yürüten öğrencilere yapılan desteğe de 10 milyon dolarlık bir artış sağlanacağını açıkladı.

Eleştirmenler görevinin ilk ayında Napolitano’nun karşılaşmış olduğu protestoların sebebinin Ulusal Güvenlik’teki görevi sırasında denetlediği sınırdışı edilme hadiselerindeki artış olduğunu iddia etseler de, kendisi göçmenlik konusunda düzenlenen yeniliklerin uzun süreli bir destekçisi olduğunu söyledi. Obama hükümetinin, Amerika’ya çocuk yaşta getirilen ve ‘Hayalciler’ ismi ile bilienen bu öğrencilerin ülkede en azından bir süre daha kalmasına izin veren yenilenmiş politikalarını uyguladığını belirtti.

Milletler Topluluğu Kulüb’üne (Commonwealth Club) yapmış olduğu bir konuşmada, “Bu öğrenciler California Üniversite’sinde başarılı olabilme fırsatını hak ediyorlar,” diyen Napolitano sözlerine “Tahsis edilen bu fonları bütün California’lılara olan sadakatımızın bir delili sayabilirsiniz. California Üniversitesi bir toplumsal hareketlilik vasıtası olmaya devam edecek. Biz California için eğitiyor, dünya için de araştırıyoruz.” diye devam etti.

California Üniversitesi yetkilileri bahsi geçen öğrencilere yapılacak yardımın okul harçları ya da devlet gelirlerinden ödenmeyeceğini belirtti. Yardım fonları öğretim personeline ev kredilerinde yardım eden, isteğe bağlı gelişen ekstra kaynaklardan sağlanacak.

Vali Jerry Brown’un iki yıl önce imzalamış olduğu yönetmelik sayesinde ülkeye zamanında kaçak giriş yapan öğrenciler eyalet ve kampüs bazında destek alabilseler de, hala devlet bazında kredi ve ödenek alamıyorlar.

California Üniversitesi sözcüsü Dianne Klein ayrılan 5 milyon dolarlık  fonun aradaki boşluğu doldurma adına büyük bir adım olacağını belirtirken, üniversiteki 230,000 öğrenciden yaklaşık 900’ünün ‘Hayalciler’ olduklarını ekledi.

California Üniversitesi Öğrenci Birliği Başkanı, Kareem Aref, Napolitano’nun duyurusunun “Doğru yönde atılan harika bir adım.” olduğunu söyledi. Aref sözlerine “Yeni rektör, yapmış olduğu kampüs turlarıyla öğrencilere el uzatmış olsa da bazı öğrenciler kendisinin Ulusal Güvenlik’te yürütmüş olduğu politikadan dolayı endişe içindeydiler. Çarşamba günü yapmış olduğu duyuru bu endişeleri rahatlatacaktır.” şeklinde devam etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.