California, federal yönetimden alacaklarını tahsil edemiyor

California, federal yönetimden alacaklarını tahsil edemiyor

Federal yönetimden gelmeyen ödenek, California okul idaresinin eyalette eğitim gören ‘özel eğitim programı’ öğrenciler için normalden çok daha yüksek ücretler ödemesine neden oluyor.

California eyalet yönetiminin 28 sayfalık rapor özel ihtiyaçları olan çocuklar için uygulanan zorunlu programın ülke çapında yeniden düzenlenmesi için zemin hazırlayabilir. Özel eğitim programlarının nasıl finanse edileceği, ne şekilde kontrol edileceği ve özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin nasıl belirleneceğine dair bilgileri de içeren rapor, eyalette bulunan yaklaşık 600 bin özel öğrenci için senede toplam 8.6 milyon dolar ödendiğini ortaya koydu. Eyaletin 6.2 milyonluk öğrenci nüfusu içinde %10’luk kısmı oluşturan bu öğrenciler için yıllık kişi başı $22,300 ödeniyor. Diğer öğrenciler için bu meblağ ortalama $9,600.

Yerel okul yönetimlerinin 2011 yılı masraflarının %39’luk kısmı özel eğitime ihtiyaç duyan öğrenciler için harcandı. Bu oran 2004 yılında %32 idi.

Normal şartlarda yerel okul yönetimleri bu tutarın belli bir kısmını karşılaması gerekse de raporda federal makamların mevzuatta belirtildiği gerektirdiği yükümlülükleri yerine getirmediğine değinildi. Federal yönetimden sağlanan ödenek şu anda özel eğitimin %20 den az bir kısmını kapsamakta.

Raporda ayrıca özel eğitim alan öğrencilerin akademik başarı durumları ile alakalı bilgiler de yer aldı. Tüm öğrencilerde olduğu gibi özel eğitime tabi öğrencilerin ortalama test sonuçlarında da yükseliş olmasına rağmen büyük bir kısmı halen akademik olarak başarılı değil. Raporda bazı yerel okul bölgelerinin özel eğitime ihtiyacı olan kayıtlı öğrenci sayısının çok az olması sebebi ile hesaplamalara dahil edilmediği de belirtildi. Raporu hazırlayan Rachel Ehlers’e göre bu, okulların %88 lik kısmının bu hesaplamaya dahil edilmemiş olması anlamına geliyor.

San Francisco okul yönetim kurulu üyelerinden olan ve ayrıca özel eğitime ihtiyacı olan bir kızı bulunan Rachel Norton, raporun eyalet yetkililerine, okul yönetim kurulu üyelerine ve ailere özel eğitim programlarının nasıl çalıştığı ile alakalı kapsamlı bilgiler verdiğini ifade etti.

“Eğer kanun yapıcılar raporu okumak için zaman ayırsalardı programın zorlukları ve karmaşıklığı ile alakalı daha iyi bir fikre sahip olurlardı” diyen Norton, “Yerel okul yönetimlerini destelemek için daha çok ödenek vermelerini görmek güzel olurdu” diye ekledi.

Federal yönetimin kendisine düşen %40’lık payı ödemesi durumunda California her yıl 2 milyar dolarlık eğitim ödeneği alabilir. Norton, yıllar geçtikçe kongrenin bu tarz ödenekleri ödemede daha da başarısız olduğunu belirtti.” Federal yönetim kendi payına düşeni ödemek zorunda” diyen Norton, “Bu konuda artık çok karamsarım. Mevcut imkanlarımızla daha iyi eğitim sağlamalıyız çünkü Federal yönetimden para geleceğini hiç sanmıyorum” diye ekledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.