California, ortak müfredat uygulamasında en uyumlu eyalet

California, ortak müfredat uygulamasında en uyumlu eyalet

Amerika’da 45 eyalette temel derslerde ortak müfredata geçilmesi bazı tartışmalara yol açtı. Ortak müfredata itiraz eden eyaletler ulusal bir müfredatın kabul edilmesinin federal devletin yerel yönetimlere haksız bir müdahalesi olduğunu savunuyor.

Çok yüksek maliyetli olduğu iddia edilen uygulamaya karşı çıkan eyaletlerden biri Pennsylvania. Eyalette yapılan protestolar sonucunda ortak müfredat yerine çoğunluğu eyaletin halihazırdaki müfredatından oluşan ve yeni federal standartların da kısmen dahil edildiği yeni bir müfredat oluşturuldu.

Yeni uygulamaya karşı çıkan bir diğer eyalet Indiana’da ise muhalifler ortak müfredatın uygulanması için harcanacak fonları engellemeyi başardı. Michigan, Ohio, Oklahoma ve South Dakota eyaletlerinde de benzer tartışmalar yaşanmakta.

California ise bünyesinde en fazla öğrenci bulunduran eyalet olmasına rağmen tartışmalardan uzak duruyor.

Los Angeles okul bölgesinin müfredatla ilgili birimini yöneten Gerardo Loera, California’da 1990’larda oluşturulan ve eyaletler arasında en iddialı müfredat olarak görülen eğitim standartları ile ortak müfredat arasında çok ciddi bir fark olmadığını söylüyor.

Loera, öğretmenlerin zaten belli standartları hedef alarak eğitim vermeye alışık olduklarını, bu yüzden ortak müfredatın arkasındaki felsefeden ziyade daha çok nasıl uygulanacağının sorgulandığını belirtti.

California’da eyaletin yeni müfredatı uygulama programını yöneten Barbara Murchison, Eğitim Müdürlükleri’nin ortak müfredatı reddetme haklarının olduğunu vurguladı. Ancak şimdiye kadar hiçbir müdürlük itirazda bulunmadı.

Diğer eyaletlerde olduğu gibi yeni müfredatın maliyeti California için de bir sorun teşkil ediyor. Okullara verilen fonların hesaplama formulünün değiştirilmesi ve okullara daha fazla para sağlayabilmek için geçici olarak vergilerin artırılmasını sağlayan yasa teklifinin kabul edilmesiyle okulların mali sorunları kısmen de olsa azaldı.

Vali Jerry Brown ortak müfredatın uygulanması için 1,25 miyar doların eyalet okullarına dağıtılacağını açıkladı.

Ancak California’da ortak müfredata geçişin çok yavaş olması ve her yerde eşit şekilde uygulanmaması eleştiriliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.