California devlet okullarına fon dağılımı düzenlemesi

California devlet okullarına fon dağılımı düzenlemesi

California’da devlet okullarına verilen fonların hesaplanmasında yeni bir formül kullanılmasına karar verildi. Sistemde köklü bir değişiklik olarak değerlendirilen yeni formüle göre ihtiyaç sahibi öğrencilere ayrılan kaynaklar arttırılacak ve yerel yönetimler fonların kullanılmasında daha çok söz sahibi olacak.

 

Düzenleme ile 2021 yılına kadar eyaletteki tüm okul bölgelerinin finansman durumunun 2007-2008 yıllarındaki seviyeye çıkarılması planlanıyor. Aralarında Santa Ana ve Anaheim gibi bazı okul bölgelerinin fonları nerdeyse iki katına çıkması öngörülüyor.

 

Yeni kanun, California Valisi Jerry Brown’ın çok uzun süredir savunduğu gibi yerel yönetimlere de daha çok yetki verecek. Mevcut sisteme göre, okul bölgelerine verilen fonlar ulaşım, özel eğitim, İngilizce öğrenenler gibi kategorilere göre veriliyordu. Okullar aldıkları fonları sadece fon kategorilerindeki giderler için kullanabiliyordu.

 

Yeni sistem fon verilmesinde okul bölgelerindeki öğrenci yapısını göz önünde bulunduruyor ve ihtiyaç sahibi öğrencilerin ihtiyaçlarının karşılanmasını hedefliyor. Düzenleme ile fakir, İngilizce bilmeyen, bakımevinde kalan ihtiyaç sahibi öğrenciler için daha çok fon verilecek. Böylece 40 farklı kategoriden fonlar birleştirilerek okul bölgelerine yılda üç defa fon dağıtılacak.

 

Fonların büyük bir kısmı ayrım gözetmeksizin tüm okul bölgelerine öğrencilerin okula devam ettiği ortalama gün sayısı üzerinden verilecek. Öğrencilerin ihtiyaç durumuna göre bölgeler ek fonlar alabilecek. Ayrıca öğrencilerinin %55’i veya daha fazlası ekonomik açıdan yetersiz, İngilizce öğrenen ve bakımevlerinde kalan çocuklardan oluşan okul bölgeleri Konsantrasyon Ödeneği alacak.

 

Gelecek akademik yılda ise okul bölgelerine öğrenci başına verilen fonların %3 -8 oranında artacağı ifade ediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.