California çiftliklerinde antibiyotik kullanımına kısıtlama

California çiftliklerinde antibiyotik kullanımına kısıtlama

U.S. Food and Drug Administration (FDA) yeni düzenlemesinde çiftliklerde artan “superbug” mikrobuna karşı üreticileri antibiyotik kullanımı konusunda daha bilinçli olmaya davet etti.
California’daki en büyük hayvansal gıda sektörü olan sığırcılık ve süt ürünleri sektörlerinin ise düzenlemeden çok fazla etkilenmeyeceği düşünülüyor. Buna sebep olarak da eyaletteki birçok çiftçinin düzenlemeden önce antibiyotik kullanımını zaten aşamalı olarak azaltması gösteriliyor. Özellikle inekler gibi büyükbaş hayvanlara antibiyotik vermekten çekinen çiftçiler, antibiyotiğin sütün yapısını bozduğu görüşündeler. Ayıca FDA’ın yeni düzenlemelerinden biri olan veterinerler ile ortak hareket edilmesi konusuna da  çiftçiler uzun zamandır dikkat ettiklerini belirtiyorlar.
Morgan Hill’de bulunan Tilton çifliğinin hissedarlarından Janet Burback sığır ve ineklerin sadece aşı olduklarını ve taze çim ile beslendiklerini söyledi. Yıl içinde 150 sığırından ya da annelerinden hastalananlar olduğu zaman hemen veterinerleri aradığını belirten Burback, buna rağmen hayvanların hastalanması için bir sebep bulunmadığını sözlerine ekledi.

Antibiyotik kullanımı ile ilgili farklı görüşlere sahip çiftçiler de mevcut

UC Davis Üniversitesi’nden yemek güvenliği konusunda uzman Dr. Michael Payne, hastalıklı hayvanların antibiyotik yoluyla tedavi edilmemesi durumunda küçük üreticilerin durumdan çok fazla etkileneceğini belirtti.
Süt üretiminin yoğun olduğu şehirlerden Tulare ve Kings’de ise çiftçiler sütten yeni kesilmiş buzağılara antibiyotik veriyorlar. Bunu hastalıkların önüne geçmek ve bilhassa ölümcül olabilecek ishali engellemek için yapıyorlar.
Buna rağmen hayvanları tedavi etmekte kullanılan antibiyotiklerin “superbug” denilen antibiyotiğe dayanıklı mikrobun artmasında rol oynadığı bilinmekte. 2006 yılında UC Davis Üniversitesi tarafından San Joaquin vadisinde yapılan araştırmaya göre antibiyotik verilen ineklerin sütlerinde bulunan bakterilerin antibiyotiğe daha dayanıklı oldukları sonucuna varıldı. Bu araştırmaya mütakip 2010 yılında yapılan başka bir araştırmaya göre California’daki sığır çiftliklerinde Oregon ve Washington eyaletlerindeki çiftliklere göre daha yüksek oranda “superbug” tespit edildi.
Süt üreticileri ise hayvanlara antibiyotik verilmesi görüşündeler.Üreticiler hastalanan hayvanları tedavi etmede antibotik kullanmamaları durumunda hayvanların ölebileceğini düşünüyorlar. UC Davis Üniversitesi’nde görev yapan veteriner Dr.John Maas “ Bir veteriner ve aynı zamanda bir sığır yetiştiricisi olarak gelecekte yapılacak yeni düzenlemeler konusunda endişeliyim” dedi.  

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.