California bütçe tasarısı onaylandı

California bütçe tasarısı onaylandı

Cuma günü California yasama organı California valisi Demokrat Jerry Brown’un muhalefetine rağmen 15.7 milyon dolar değerindeki açığı kapatmak için kendi Demokrat liderleri tarafından hazırlanan bütçe yasa tasarısını onayladı. Meclis ve Senato’nun oylamalarını yeminler takip etti.
       
Oylamanın ardından tasarı devletin ihtiyacı olan hizmet veren programlara yönelik harcama kesintileri ile alakalı üst Demokrat milletvekilleri ile kavgalı olan vali Brown’a gitti.

Demokrat liderler Vali Brown’un kesintiler ile ilgili önerilerinin çok ağır olduğunu ve ortak bir bütçe tasarısında anlaşabilmek için vali ile görüşme talep etme niyetlerinin olduğunu belirtti. Vali Jerry Brown’un tasarıları bir sonraki mali yılın başlama tarihi olan 1 Temmuz’dan önce imzalaması gerekiyor.

İki taraf Kasım ayında seçmenler tarafından oylanacak olan ve devletin satış vergisi ve zengin mükelleflerin gelir vergisi oranlarında artışı öngören tasarı da dahil olmak üzere birçok bütçe tasarısında anlaşmaya vardı.

Cumhuriyetçi vekiller sadece izliyor

Claremont McKenna College’da Kamu Yönetimi profesörü olan Jack Pitney, “Radikal değişikliklerden bahsetmiyoruz.” dedi. Pitney ayrıca Cumhuriyetçilerin sadece izleyici konumunda olduğunu sözlerine ekledi.

Meclis ve Senato’daki Cumhuriyetçiler daha önce tasarıyla ilgili olarak red oyu kullanacaklarını belirtmişlerdi. Beklenilen şekilde Cumhuriyetçi vekiller tasarıyla ilgili red oyu kullandılar. Vergilerdeki yükselişi öngören tasarıya karşı çıkan Cumhuriyetçiler son birkaç haftadır yapılan bütçe görüşmelerine dahil edilmedikleriyle alakalı şikayetlerini de dile getirdiler.  Vekiller ayrıca tasarının mali açıdan birçok hileler ile dolu olduğunu iddia ettiler.

Vali Jerry Brown geçen yıl demokrat milletvekilleri tarafından hazırlanan ödenek tasarısını dengeli hazırlanmadığı ve usulsüzlük olduğu gerekçesi ile veto etmişti.
Bu tarz usulsüzlüklerin önüne geçebilmek için 2010 yılında California seçmenleri vergi artışlarına dair yapılan düzenlemelerde meclisin oy çokluğu ile karar alma hakkını engelleyen referanduma evet demişti. Pitney Vali Brown’un ofisinin Senato ve Meclisin yaptığı oylamalarla ilgili henüz bir açıklama yapmadığını söyledi.
Kredilendirme kuruluşları ise tasarıların geçmesi durumunda vergilerdeki artış ile beraber California’nın kasasına girecek nakit akışını yakından takip edeceklerini belirtti.

Standard & Poor’s California’nın mevcut kredi notunun A eksi ve pozitif görünümlü olduğunu ancak tasarılara hilenin karıştırılması durumunda düşürülebileceğini söyledi. Moody’s ise California’nın kredi notunun A1 ve durağan görünümlü olduğunu ve eyaletinin bütçe açığının seyrine göre düşürelebileceğini açıkladı.

California yasalarına göre vali mali yılın başlamasından önce tasarıları imzalamak zorunda. Buna rağmen eyalet tarihi bütçe sebebiyle uzayan tartışmalardan dolayı yetiştirilemeyen tasarılar ile dolu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.