Batı yakasının simgesi Golden Gate 75 yaşında

Batı yakasının simgesi Golden Gate 75 yaşında

 

Batı yakasının en önemli simgelerinden biri olan Golden Gate köprüsü törenlerle 75. yaşına girdi.

27 Mayıs 1937’de inşası biten köprü, o günlerde büyük buhrandan dolayı hayli yorgun olan ve yeni savaş ihtimallerinin konuşulduğu bir ülke için geleceği simgeleyen görkemli bir proje olmuştu. Günümüzde ise Golden Gate köprüsü ulaşımın yanı sıra üstünlüğün ve başarının da simgesi.

golden-gate2Bölgeye yeni bir nefes getirmeyi amaçlayan köprü Joseph Strauss ve ekibi tarafından inşa edilmiş. Her yıl 10 milyon ziyaretçiyi ağırlamakta olan köprüyü ziyaret edenler de sadece turistler değil. Şu ana kadar toplam 1.600 kişinin intihar ederek hayatına son verdiği Golden Gate köprüsü, dünyada en çok intihar vakasının meydana geldiği yerlerden biri.

Şu anda 22 yaşında olan ve Bay Area bölgesinde bugüne kadar 16 farklı adreste yaşayan Kate Curry, “Nerede yaşadığımızın önemi yoktu. Golden Gate, bizim için hep yuvamızı simgeledi” diyor tarihi köprü hakkında. Çocukken anne ve babasının  köprünün aşığı olduklarını belirten Curry de ailesi gibi düşünmekte ki bacağına Golden Gate köprüsünün dövmesini yaptırmış. Dövmenin dizaynı üzerinde yaklaşık iki yıl çalıştığını belirten Curry, bütün detayları kendisi çizmiş. Ailesi yaşlanınca körfez bölgesinin kuzey kısmına taşınan Curry için her yeni yılda ailesi ile beraber Golden Gate köprüsünün bulunduğu yere gitmek artık vazgeçilmez bir gelenek olmuş.

“İşimiz Olduğu İçin Şanslıydık”

Köprünün inşaasında görev alanlardan biri olan Charlie Heinbockel, 2007 yılında 96 yaşındayken hayata gözlerini kapatmış. Heinbockel, 2007 yılında ölmeden önce köprüyü son kez ziyaret etme şansı bulabilmiş. O yıllarda günlüğü $5.50 dolara çalışan Heinbockel hakkında kızı Arlene Gordon, “O zamanlar iş bulabildiği için çok şanslıydı” dedi. Arlene Gordon, “O yıllarda herkes köprü inşaatının etrafına gelir, köprüde çalışabilmek için beklerdi. Ne kadar zor zamanlar olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum” diye devam etti.

628x4711Golden Gate köprüsü Heinbockel için de neredeyse mezar oluyormuş. İşçilerin güvenliği için çok fazla önlem alan Strauss, işçilerin inşaat sırasında köprüden düşme ihtimaline karşın yaralanma ve ölümlerin önüne geçebilmek için köprünün altına çok büyük bir ağ gerdirmiş. Düşen ve bu ağ sayesinde hayatta kalabilen 19 işçi daha sonra “Cehenneme yarım kala” şeklinde anılır olmuşlar. 1936’da ağın üzerine yıkılan bir iskele 10 işçinin düşmesine ve hayatını kaybetmesine sebep olmuş. Bu olaydan 2 hafta önce işten okul sebebi ile ayrılmak zorunda kalan Heinbockel ise bu sayede kazadan kurtulmuş.

Charles Alton Ellis da köprünün inşasında çalışmış mühendislerden biriydi. Böyle bir köprüyü inşa edebilmek için çok ince hesaplamalar yapılması gerektiğinin farkında olan Ellis, köprünün o dönemde direkleri ile ilgili yapılan bir hesaplamada Strauss’a karşı çıkmış ve gelecekteki muhtemel bir afette direklerin devrilebileceği ile ilgili direktörünü uyarmış. Bu karşı çıkış Ellis’e oldukça pahalıya patlamış. İki hafta mecburi izne gönderilen Ellis, döndüğünde işten atıldığını öğrenmiş.

goldengate ellis01Buna rağmen köprü projesine bağlı kalan Ellis, 5 ay boyunca kendisine hiç bir ücret ödenmediği halde sadece beynini, kalemini ve cetvelini kullanarak her bir santimi ölçerek çalışmaya devam etmiş.

Farklı bir köprü dizaynı yapan Leon Moisseif, Ellis’in hesaplamalarını eleştirmiş ve reddetmiş. Bu mücadelede Strauss kanaatini Princeton Üniversitesinde 1/56 ölçüsünde ‘test kuleleri’ projesinde yetkili olan Ellis’den yana kullanmış. Bütün çabalarına ve katkılarına rağmen Ellis’in ismi proje sonunda hiçbir yerde zikredilmemiş. Hatta 1949 yılında hayatını kaybeden Ellis’in köprüyü bitiminden sonra görüp görmediği bile şüpheli.

Geçtiğimiz Cuma günü Amerika İnşaat Mühendisleri Birliği köprünün güney ayağına Ellis’in ismini ekleyerek bir nebze vefa borcunu ödemiş oldu.

Yenilenen Golden Gate

golden-gate-bridge-san-francisco-ca75. yıl dönümünde Golden Gate Ulusal Parklar Koruma Derneği, 6 bin civarında bisikletli ve 10 bin civarında yaya için yürüyüş yollarını yeniledi. Yenilenmeyen tek alan ise arabalar için ayrılan park alanı oldu. Golden Gate köprüsündeki intiharları inceleyen ‘The Final Leap’ kitabının yazarı John Bateson, intihar etmek için gelen ve arabalarını park edecek yer bulamadıkları için intihar edemeyen insan sayısının çok fazla olduğunu belirtti. 2011 yılında 37 intihar vakası gerçekleşirken 100 girişim de görevliler tarafından durdurulmuş. İstatistiklere göre her üç günde bir Golden Gate köprüsünde bir intihar teşebbüsü yaşanmakta.

75. yılını dolduran köprünün iki ayağı yaklaşık 80 bin mil uzunluğundaki çelik kabloları taşımakta. Bütün kablolar hesaba katıldığında ağırlığı 49 milyon poundu bulan Golden Gate Köprüsü, 75 yıl sonra içinde taşıdığı hikayeler ve anılarla San Francisco şehrinin nefes alan ve yaşayan sembolü olmaya devam etmekte.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.