Arizona’da devlet özel okulda çocuk okutacak

Arizona’da devlet özel okulda çocuk okutacak

Arizona valisinin imzaladığı bir kanun sayesinde artık öğrenciler özel okullara da ücretsiz olarak gidebilecek. Hem öğrencileri hem özel okulları sevindiren bu kanun gerekli şartları sağlayan öğrencilerin okul ücretinin hazine tarafından ödenmesini öngörüyor. Programın destekçilerine göre başarı seviyesi düşük okullarda eğitim gören öğrencilerin artık önlerinde çok daha fazla seçenek var.

Eyalet valisi Jan Brewer’in geçtiğimiz pazartesi günü imzaladığı kanuna göre, Arizona Öğrenci Burslarını Güçlendirme programı (Arizona Empowerment Scholarship Accounts) daha da geliştirilecek. Çocuğu programın şartlarını sağlayan ailelere ise birer bankamatik kartı verilerek özel okul masraflarının ödenmesi sağlanacak.

House Bill 2622 olarak adlandırılan kanunun kapsamı oldukça geniş. Buna göre devlet okullarında notu D ya da F olanlar, askeriyede aktif görev alan kişilerin çocukları ve koruyucu aile yanında kalan öğrenciler programdan faydalanabilecek. Devlet tarafından bu öğrencilere sunulacak olan para ayrıca özel ders ve ders kitapları satın almak için de kullanılabilecek. Eğer tüm bunlardan sonra aileye açılan hesapta hala para kalmışsa, bu meblağ çocuğun üniversite eğitimi için bile kullanılabilecek.  2013-2014 eğitim öğretim yılında bu imkândan faydalanmak isteyen aileler, önümüzdeki sonbahardan itibaren başvurularını yapabilecek.

Şu an için bu yasadan kaç kişinin yararlanabileceği tam olarak bilinmemekle beraber programın hazırlanmasına katkıda bulunan muhafazakâr Goldwater Enstitüsü, şu ana kadar benzeri imkânlardan faydalanan öğrenci sayısının ikiye katlanacağını tahmin ediyor. Şu an Arizona’da bu yasa kapsamında eğitim desteği alan 125,000 civarında öğrenci var. Bu sayı 230 binlere çıktığında Arizona’nın toplam öğrenci sayısının yüzde 21’ine tekabül edecek.

Kanun kapsamına giren herkesin başvuru yapması beklenmiyor. Şu an bu programa sadece 150 öğrenci kaydolmuş durumda. Goldwater Enstitüsü CEO’su Darcy Olsen,  Arizona valisinin bu yasa için attığı imzayı Neil Armstrong’un ayda attığı adımlara benzeterek, “Bu imza valinin kendisi için küçük bir adım olsa da eğitimde yapılan reformlar adına dev bir adımdır.” dedi.

Tabi ki programı herkes desteklemiyor. Programa karşı çıkanlara göre bu kanun ile eğitimi devlet kontrolünden tamamen çıkarma yolunda bir adım daha atıldı. Buna göre, gelecekte devlet çocuklarının eğitimi için gerekli olan parayı doğrudan ailelere verecek ve aileler çocuklarını dini okullar da dahil olmak üzere istedikleri yere kolayca gönderebilecek. Yasaya karşı çıkanlardan Arizona Okul Yönetim Kurulları Birliği başkanı Chris Thomas, kanunun talihsiz bir gelişme olduğunu ileri sürerek temyize gideceklerini söyledi. “Bu insanlara verilen bir hediye kuponu. Bu yasa ile biz sadece deve kuşu gibi başımızı kuma gömmüş oluyoruz. Önce bu programdan gerçek manada faydalanabilecek çok küçük bir grup için bir uygulama başlatıyorsunuz ve sonra da oy kaygısı ile bu programın kapsamını genişletiyorsunuz.” diye konuştu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.