Anadolu kültürü önümüzdeki yıl New York’a taşınıyor

Anadolu kültürü önümüzdeki yıl New York’a taşınıyor

Los Angeles’ta bulunan Orange County (vilayet) yerleşim biriminde bu yıl dördüncüsü düzenlenen Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali, bayram havasında geçti. Festival tertip komitesi, etkinliğin gelecek yıl New York’ta yapılacağı müjdesini verdi.

 

Amerikalı siyasetçilerden Türk vekillere kadar hemen herkesin takdirine şayan festival, bu yıl da bir önceki senelere oranla daha fazla ilgi gördü. Maraş dondurmasından kokoreçine, Erzurum cağ kebabından gözlemesine, Galatasaray standından Türk Hava Yolları’na, Hacı Bektaşi Veli Enstitüsü’nden Eskişehir lüle taşına kadar Anadolu’nun tüm zenginliklerine ev sahipliği yapan festival, gelen ziyaretçileri de memnun etti.

 

Yeni Mahallesi’nin folklor ekibi, Ankara Büyükşehir Belediyesi Mehteran takımı, Konyalı semazenler ile Mardin ve Vanlı yerel sanatçılar belirli periyotlarla müzik ve folklor kültürünü de festivalde canlı yaşattılar. Meksika’dan Güney Kore’ye, İran’dan Bosna-Hersek’e, ve Çin’e kadar onlarca farklı etnik kökenden insanın buluştuğu festival alanı, adeta kültürlerin kaynaşmasına dönüştü. Bu yıla kadar düzenlenen tüm festivallere katıldığını söyleyen Amerikalı Bruce Chambers (65), şimdiye kadar hiçbir etkinliği kaçırmadığını gururla ifade etti. Aynı zamanda Los Angeles Türk film festivalinde gönüllü olarak çalıştığını belirten Chambers, kendisinin de aynı zamanda aktör olduğunu söyledi. Bu festivale gelirken 10 Meksika kökenli komşusunu yanına katarak getirdiğini aktaran Chambers, ”Her şey burada çok güzel. Festival sayesinde Türkiye’yi tanıdım ve sevdim.” dedi.

 

Askeri tarih uzmanı Bruce Wills (40) ise bugüne kadar videolardan izlediği Mehtaran’ı canlı takip ederken heyecandan yerinde duramıyordu. Mehtaran’ın 500 yıllık en eski askeri bando olduğunu anlatan Wills, ”Askeri tarih uzmanıyım. İlk kez iki yıl önce videodan izlemiştim. Dünyanın en eski askeri bandosunu bu kadar doğal ilk defa gördüm; canlı seyretmek muhteşemdi.” şeklinde konuştu.

 

Festival alanına yakın bir yerde yaşayan Cathy Boska, etkinliğin olacağını Amerikan medyasından öğrenmiş. Komşusu ile birlikte geldiğini belirten Boska, ”Türkiye’yi tanımıyordum, burada görme şansım oldu. Mehtaran ve halk oyunları oldukça eğlenceli. Arkadaşlarıma anlatacağım.” diye konuştu.

 

Ahıska Türkleri de festivale ilgi gösterdi. Washington Eyaleti’nin Seattle şehrinden festival için 20 saatlik yoldan gelen Polat Muhtaliov, ”Bir gün olsun Türkiye’de yaşamak nasip olmadı. Bu arada Topkapı Saray’ına hayran kaldım. Allah’tan tek dileğim babalarıma görmek nasip olmayan Türkiye’ye bir gün gidebilmek.” dedi.

 

Türkiye’de yaşayan kardeşi sayesinde Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali’nden haberdar olduğunu belirten New Jerseyli Ebru Işık, festivale iki kızı ve eşi ile birlikte geldiğini kaydetti. Işık, ”4 bin 300 kilometreden 6 saat uçarak buraya geldik. Geldiğimize deydi. Bunun her gün her mevsim varmış gibi hissettim. Mehteranı dinlemeye gözyaşlarım engel oluyor. Gelecek yılı iple çekeceğim.” dedi.

 

Mahteran ekibinin festival alanında gösterilerinde Amerikalı çocukların peşlerinden yürümelerinden etkilendiğini aktaran Işık, ”Türklerin yoğun olmadığı Los Angeles’da, şov dünyasının kalbinde kültür festivalimiz bu cesareti göstermek büyük bir işti ve başarılı olundu.” şeklinde konuştu.

 

UTANMASAM EVİME GİTMEYECEĞİM

 

Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali’ne katılanlardan ve 40 yıl önce Erivan’dan Amerika’ya gelen Anna Zabunyan, festivali nasıl bulduğun sorusuna, ”Ben bir Ermeniyim ve vallahi utanmasam eve gitmeyeceğim.” diye cevap verdi. Modern zamanda her şeyin değiştiğine işaret eden Zabunyan, ”Burada yemekler aynı, insanlar aynı, cezve ve tavayı bile görünce duygulandım. Bugün 26 akraba ve arkadaşımla geldim.” diye konuştu.

 

Nenesinin Maraşlı dedesinin ise Antepli olduğunu belirten Zabunyan duygularını şöyle ifade etti: ”Ermeniydiler ancak Ermenice konuşmayı hiç bilmezlerdi. Türkçe konuşurlardı. Türkiye ile bağımız hiç kopmadı. Çocuğum İstanbul’da yaşıyor. Ne zaman ölürsem Türkiye’den ancak o zaman koparım.”

 

BEKLENTİLERİMİZİN ÜZERİNDE İYİ GEÇTİ

 

Anadolu Kültürleri ve Yemek Festivali’nin organizasyonunu yapan Pacifica Enstitüsü Başkanı İbrahim Barlas, bu yıl dördüncüsü düzenlenen etkinliğin beklentilerinin üzerinde ilgi gördüğünü söyledi. Amerikan medyasında festivalin geniş yer aldığını belirten Barlas, ”15 televizyon kanalında ve şov programına çıktı. Bu da artık festivalin markalaştığının göstergesidir.” diye konuştu.

 

Festivalin son iki yıldır panellere de ev sahipliği yaptığını belirten Barlas, ”Türkiye’nin sıkıntılı konularında çözüm sürecinin ve bu süreçlerde iyileşme olduğunu tüm Amerika kamuoyuna duyurmak amacıyla festivale panelleri de ekledik.” dedi.

 

Festivale California eyaleti genelinden yaklaşık 8 bin dolayında öğrencinin katıldığını belirten Barlas şöyle konuştu; ”Burada tanıtılan medeniyetler California’da ortaokul 3. sınıflarına ders olarak okutuluyor. Festival sayesinde öğrenciler derslerinde öğrendikleri medeniyetleri görmüş oldular.”

 

Yıllık izinlerinden alarak ya da mesailerinden çıktıktan sonra alana gelerek çalışan gönüllüleri de unutmayan İbrahim Barlas, ”Asıl işin sahipleri ve kahramanları onlar. Gece gündüz demeden çalışıp bu işin gerçekleşmesi gönüllüler sayesinde oldu.” diye konuştu.

 


Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.