13 yaş ve üstü için uygun görülen filmlerde çatışma sahneleri artıyor

13 yaş ve üstü için uygun görülen filmlerde çatışma sahneleri artıyor

Yapılan bir araştırmaya göre Hollywood’da son dönemde çekilen ve 13 yaş ve üstü için uygun görülen filmlerde kullanılan silahlı çatışma sahnelerinin, 1985’den beri üç kat artış gösterdiği belirtildi. Aynı çalışmaya göre geçen yıl 17 yaş ve üstü en çok izlenen filmlerdeki silahlı çatışma sahnelerinin de oldukça fazla olduğu söyleniyor.

Annenberg Kamu Düzeni Merkezi ve Ohio State Üniversitesi’ndeki araştırmacılar da gişe hasılatı yapan filmlerdeki genel şiddet oranının, 1950’den beri iki katından daha fazla arttığını tespit ettiler.

1985’de, bir yıl boyunca PG-13 filmlerdeki silahlı çatışma sahneleri, genel izleyici ve ebeveyn gözetimli en popüler sinema filmleriyle  aynı sayıdaydı. O zamandan beri, PG-13 filmlerindeki silahlı çatışma sahneleri, genel izleyici kitleli filmlerin 2009 yılından beri kullandığı orana yetişecek şekilde artış göstermeye devam ediyor.

Amerikan Sinema Filmleri Derneği’ne göre, PG-13 bir filmin, genel izleyici kitleli bir filmden (R) daha az şiddet içermesi gerekiyor.

Annenberg Kamu Düzeni Merkezi Gençlik İletişim Enstitüsü müdürü ve araştırmanın yardımcı editörü, Dan Romer, bir açıklamasında “13 yaş ve üstü filmlerin bu kadar fazla silahlı çatışma ile dolu olması oldukça rahatsız edici,” dedi. Domer, “Fimlerin, çocuklara yetişkinlerin davranışlarıyla örnek olduğunun farkındayız, ve onlar da silah kullanımını ilgi çekici ve heyecan verici bir şekilde aktarıyorlar.” diye konuştu. 

Araştırmacılar, genç bir kitleye hitap eden sinema filmlerindeki silahlı çatışma oranındaki artışın, ‘Silah Etkisi’ diye bilinen silahı gördüğünde bile agresif davranışlarda bulunma durumunu da tetiklediğinden daha da rahatsız edici bir hale geldiğini söylüyor.

Araştırma, 1950-2012 yılları arasındaki gişe hasılatında en çok ilgi gören 30 sinema filmi üzerine yapılmıştı. Her bir yılın ilk 30 filminin yarısı rastgele seçildi ve eğitimli kodlayıcılar tarafından şiddet içeren bölümlerin sayımı yapıldı.

1985’den beri üzerinde çalışılan 420 filmden 396’sında (yüzde 94’ü) şiddet içeren 5 dakikalık bölümler bulunuyordu. Bu bölümler, kasıtsız zarar vererek ya da avlanmak için silah kullanımı olarak değil, yaşayan bir canlıya bilerek ve isteyerek zarar vermek adına silah kullanmı diye kodlandı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.