Mavi-yeşil ışıklar uykuyu geciktiriyor!

Mavi-yeşil ışıklar uykuyu geciktiriyor!

Elektronik cihazların yaydığı ışığı inceleyen İngiliz doktor Prof. Paul Gringras, uykuyu etkilememesi için akıllı telefonlar, elektronik kitaplar ve tablet bilgisayarların bir ‘uyku modu’ olması gerektiğini söylüyor.

Akşamları hava kararırken, vücut uyumaya yardımcı olan melatonin hormonunu salgılamaya başlıyor. Ancak ışığın dalga boyları, özellikle de mavi-yeşil tonları bu hormonu bastırarak uyumayı geciktiriyor.

Prof. Paul Gringras, elektronik cihazlara mavi-yeşil ışıkları süzen bir uyku modu konulması gerektiğini belirtiyor. “Piyasaya çıkan her model, daha mavi ve daha parlak” diyen Prof. Gringras, üreticilerin bu konuda sorumlu davranması gerektiğini kaydederek, bu durumun gündüz için ideal fakat geceleri için olumsuz bir durum olduğunu aktarıyor.

Prof. Gringras, “Geceleri bu cihazların önündeyseniz uykuya dalmanızın bir saat gecikebileceğini gösteren araştırmalar var” diyor.

BBC’ye yaptığı açıklamada mavi-yeşil ışığı süzen bazı uygulamalar bulunduğunu kaydeden İngiliz doktor,  akşamları bunu ‘otomatiğe bağlamanın’ önemine dikkat çekiyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.