Her yıl 4,4 milyon kişi obezite sebebiyle ölüyor

Her yıl 4,4 milyon kişi obezite sebebiyle ölüyor

Uluslararası Şeker Örgütü’nün (ISO) her yıl düzenlediği seminerlerin 24’üncüsü geçen salı günü İngiltere’nin başkenti Londra’da gerçekleştirildi.

Şeker tüketiminin obeziteye etkisinin masaya yatırıldığı seminerlere önceden kaydedilmiş bir sunum videosu gönderen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Beslenme ve Sağlık Bölümü Yöneticisi Dr. Francesco Branca, küresel sağlık harcamaları yüküne dikkat çekti, yılda 4,4 milyon kişinin yüksek vücut kitle endeksine bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybettiğini belirtti.

Branca, Dünya Sağlık Örgütü’nün son kılavuzunda yer alan şekerle ilgili tavsiyeleri aktardı. Kılavuzda, dışarıdan eklenmiş şeker tüketiminin hayat boyu azaltılması, enerji alımının yüzde 10’unun altında tutulması gibi şiddetli tavsiyelerin yanında, yüzde 5’in de altına düşürülmesi gibi şartlı tavsiyeler de yer alıyor. Daha sonra kürsüye gelen Dünya Şeker Araştırmaları Örgütü Yöneticisi Dr. Roberta Re, obezitenin çok yönlü bir problem olduğunu, dünya obezite haritası üzerinde gösterdi. Dr. Re, sorunun tek başına herhangi bir gıda bileşenine bağlanamayacağını söyledi. Dr. Roberta Re, DSÖ’nün tavsiyelerinde fayda-zarar dengesini olması gerektiği şekilde değerlendirmediğini, şeker tüketiminin tamamıyla kaldırılması ile şekerin yerine geçecek diğer gıda bileşenlerinin obezite veya diğer sağlık riskleri üzerinde etkisinin neler olabileceğinin ortaya koyulmadığını vurguladı. Özellikle az gelişmiş ülkelerde DSÖ tavsiyelerinin doğrudan politika olarak benimsendiğine dikkat çeken Afrika Şeker Derneği temsilcisi, şekerin de, sağlıklı yaşam biçiminin de ön plana çıkarıldığı Meksika’nın örnek alınması gerektiğini söyledi. Fas Şeker Tüketicileri Derneği üyesi ise DSÖ’nün dünya çapındaki örnek olayları dikkate almadığını belirterek, şeker tüketiminin azalmasına rağmen obezitenin arttığı bölgeleri örnek olarak gösterdi.

‘OBEZİTE FAZLA BASİTE İNDİRGENİYOR’

Oturumun sonunda bir kez daha söz alan Dünya Şeker Araştırmaları Örgütü Yöneticisi Dr. Roberta Re, obezitenin kamu sağlığı organizasyonları tarafından fazla basite indirgenen bir konu olduğunu, atılacak adımların olumlu ve olumsuz yanlarının iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.