CDC uzmanları: Covid19’a karşı en önemli tedbir aşı

CDC uzmanları: Covid19’a karşı en önemli tedbir aşı

ABD Hastalık, Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) uzmanları Covid-19’un bir sonraki varyantının veya bir sonraki pandeminin ne zaman geleceğinin öngörülmediğini bunun için her yaş grupları arasında aşılanmaya devam edilmesi gerektiğini uyarsını yaptı. Uzmanlar, BA2 varyantının ABD genelindeki vakaların yüzde 35 oranında kapsadığını belirtti. 2 yıldan fazladır dünyayı etkisi altına alan Covid 19 Pandemisi hayatı etkilemeye devam ediyor. Covid 19 nedeniyle 976 bin’i ABD’de olmak üzerde dünya genelinde 6 milyon 149 bin 408 kişi öldü. 

CDC Acil Durum COVID-19 Müdahalesi Departmanı Kıdemli Danışmanlarından Dr. John T.Brooks,

BA2 VARYANTI İNCELEMELERİ DEVAM EDİYOR 

Haftalık bilgilendirme toplantılarına devam eden San Francisco merkezli Ethnic Media Services’i ile CDC’nin ortaklaşa düzenlediği seminerde konuşan uzmanlar insanların Covid-19’e karşı aşılanmanın en önemli tedbir olduğunu anlattı. CDC Acil Durum COVID-19 Müdahalesi Departmanı Kıdemli Danışmanlarından Dr. John T.Brooks, dünya çapında etkili olmaya başlayan BA2 varyantının daha şiddetli hastalık ile sonuçlandığına dair bir verinin olmadığını kaydetti. BA2’nin, Ocak ayında Covid-19 vakalarında zirveye tırmanan BA1 (Omicron) varyantına kıyasla bulaşıcılığının daha fazla olduğunu belirterek “COVID-19 atık su kanalizasyon sistemi aracılığıyla bulaşmadaki potansiyel artışlarını izliyoruz. Atık su, idrar veya dışkıda RNA’nın varlığını tespit edebileceğimiz bir yerdir. Bu sistem sayesinde toplumun geneline yayılmadan salgın ve enfeksiyon ile ilgili bazı sinyalleri alabileceğimizi umuyoruz.” dedi. 

ABD’DE AŞILANMA VE BAĞIŞIKLIK KAZANMA ORANI YÜZDE 95 AMA SALGIN HALA DEVAM EDİYOR 

Sadece ABD’deki gelişmeleri değil, Batı Avrupa, İngiltere ve Asya kıtasının bazı bölgelerindeki gelişmeleri de takip ettiklerini belirten Dr. T.Brooks, ABD’deki durumun bunlardan farklı olduğunu belirtti. ABD’deki aşılanma ve bağışıklık kazanma oranının yüzde 95 olduğunu belirten CDC uzmanı, “Bunun dünyadaki diğer bazı yerlere kıyasla çok yüksek olduğunu düşünüyoruz. Test, hastalığın nerede meydana geldiğini ve önleme ve tedavi konusundaki çabalarımızı nereye odaklamamız gerektiğini izlememizin temel yoludur. ABD’de test yapmak ücretsizdir ve yaygın olarak kullanılabilir.” Diye konuştu. Sadece ABD’yi değil diğer ülkelerdeki insanlarında Covid 19’a karşı korunması gerektiğine dikkat çeken Dr. T.Brooks, “Hastalıkların bulaşması ve ondan korunmak bir uçak mesafesinde. Bu nedenle dünya topluluğumuzdaki herkesi korumamız önemlidir. Tedavi edilmeyen COVID-19 enfeksiyonu, yeni varyantların kaynağıdır. Aşılanmamış ve enfekte olmuş kişiler ortaya çıkacak yeni varyantların kaynağı olabilir. Bu salgın bitmedi ve kendimize ve başkalarına bakmaya hazır olmalıyız.”uyarısında bulundu. 

5 YAŞINDAN KÜÇÜKLER İÇİN HAZIRLANAN AŞI İÇİN VERİLER İNCELENMEYE DEVAM EDİLİYOR

CDC Acil Durum- COVID-19 Müdahalesi ve Aşı Görev Gücü Eş Lideri Dr. Shannon Stokley, şu ana kadar 559 milyon dozdan fazla aşı yapıldığını ve bunların önemli oranda Covid19 vakalarının daha hafif geçmesine yardımcı olduğuna dikkat çekti. Aşılanmanın önemine vurgu yapan Stokley, “Şu anda beş yaşından küçük çocuklar arasında COVID-19 aşısının güvenliğini ve etkinliğini değerlendirmek için klinik deneyler yürüten birden fazla şirket olduğunu” hatırlattı. 

Bu çalışmaların tamamlanması halinde ABD Gıda ve İlaç İdaresi’ne (FDA) başvuruları değerlendirip güvenli ve etkinliği güçlü bir aşı olması halinde acil kullanım için aşıya izin verileceğini belirtti. Aşılanmanın insanın Covid19’e karşı en etkili ve güvenli bir yol olduğunu belirten Dr. Stokley; ”Eğer güçlenirseniz, COVID-19’dan ölme olasılığınız 21 kat daha azdır. Dolayısıyla aşılama, COVID-19’u önlemenin en etkili ve en güvenli yolu olmaya devam ediyor.” şeklinde konuştu. 

ZAMANLA BAĞIŞIKLIK AZALIYOR AŞILANMAYA DEVAM 

Zaman geçtikçe insanın Covid19’a karşı bağışıklığının azaldığını kaydeden CDC Uzmanı Dr. Stokley, “Zamanla bağışıklığınız azalacak ve bu yüzden aşı dozunu artırmanızı öneriyoruz. Orada gerçekten endişelendiğimiz şey hastaneye yatmayı ve ölümleri önlemek. Ve bu aşılar, bu ciddi sonuçları önlemede çok iyidir.” Diye konuştu. Dr. Stokley, Covid aşısının her yıl yaptırılması için önerilerin olduğunu ancak bunun için verilerin hala değerlendirildiğini ifade etti.