Bugün Hristiyan dünyasının ikinci en büyük dini bayramı

Bugün Hristiyan dünyasının ikinci en büyük dini bayramı

Bugün Hristiyan alemi için en büyük dini bayramlardan birisi.

Biz ‘Paskalya’ veya ‘yumurta bayramı’, Amerikalılar ise ‘Easter’ diye adlandırıyor. İsmi gibi kutlandığı tarihte her yıl değişiyor. Hatta bununla da kalmıyor Hristiyan mezhepleri arasında da farklı takvimde kutlanıyor hatta şekli, içeri bile değişik anılıyor.

Hz. İsa, İbranice de Yeşua, İngilizce de Jesus zaman zaman da Joshua olarak bilinir. Geçen Cuma Hristiyan dünyasının çoğunluğu  Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği gün olarak tanımladığı ‘Good Friday’i andı. Good Friday diye adlandırılmasına bakmayın aslında Hristiyan dünyası için yas günüdür. Yine Hristiyan inancına göre bugüne Good Friday denme nedeni Hz. İsa’nın Allah’ın yanına çekilmesi nedeniyledir.

Good Friday’de Hristiyanlar, yas tuttuklarını göstermek amacıyla  kırmızı et yememe, eğlenmeme, alkol kullanmama gibi kendilerine keyif verecek şeylerde uzak duruyorlar. Bu yas cumartesini pazara bağlayan geceye kadar sürüyor. Yasın bittiği vakit olan gece yarısında Hristiyanlar kiliselere giderek, Hz. İsa’nın yeniden dirilişi adına mum yakıyor, dua ediyorlar.

Paskalya ise Hz. İsa’nın Mesih olarak yeryüzüne yükselmesini temsil ediyor, öyle inanılıyor.  Paskalya ile birlikte iki günlük yasın ardından Hristiyanlar peygamberin yeniden doğumunu kutluyor. Yani biz buna Paskalya diyoruz, Amerikalılar ise Easter.

Tüm Hristiyan alemi Paskalya’yı yukarıda anlatıldığı şekilde kutlamıyor. Bazı mezheplerinde Şiilerin Kerbela yıldönümünü anlamaları gibi kendilerine şiddet uygulayarak yad ettikleri de vaki. Ancak genel kutlama Batı kültüründe bugün anıldığı şekli ile yapılıyor.

Paskalya tavşanı ile paskalya yumurtası ise yasın bittiğine delil olarak tanımlanıyor. Amerikalılar ‘Easter bunny’ dedikleri Paskalya Tavşanı çocuklara yumurta getirdiği hikayesi nedeni ile bu ismi vermiş durumda. Bu sadece Amerikalılar içinde değil Hrıstiyanların çoğu için çocuklarına anlattıkları hikaye bu şekilde.

Paskalya yumurtası ya da İngilizce ifade ile ‘Easter Egg’’ iki gün tutulan yas nedeni ile yapılan perhizin bittiğini müjdeliyor.

Paskalya ile Nevruz’un bazı yıllarda aynı hafta içinde bazende birer hafta ara ile kutlanıyor. Paskalya’nın Nevruz ile bir bağlantısı var mı kesin bilinmiyor. Bazı hikayelerde iki bayram için anlatılan ortak yönler yok değil ancak bilinen o ki Hristiyan alemi için bugün Noel’den sonra en büyük dini bayram olduğu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.