Goldstein: Düşük enflasyon ekonomi için büyük problem

Goldstein: Düşük enflasyon ekonomi için büyük problem

Gelecek günlerde emtia üreticilerin (enerji ve enerji dışı) üretim-üretim kapasitesini azaltmak zorunda olması ve enflasyon oranın düşük seyretmesi ekonomiyi bekleyen en büyük problemler olarak gösterildi.

New York merkezli özel araştırma grubu The Conference Board ekonomistlerinden Ken Goldstein, emtia üreticilerinin üretim kapasitelerini azaltacak olmasının ekonomik ve jeopolitik olarak çok önemli risk olduğunu söyledi.

Ken Goldstein, son yaşanan ekonomik gelişmelerle ilgili Zaman Amerika’ya değerlendirmelerde bulundu. 2015’te ‘küresel ekonomin arzın talepten fazla olmasından dolayı’ sorunların yaşandığına dikkat çekti. Çin ekonomisinde yaşanan yavaşlamanın küresel anlamda etkisi olduğunu ancak bunun tek sebep olmadığını ifade eden Goldstein, “Aslında küresel demografik yapıda talep arzdan daha çok yavaşladı. Ama her durumda talep yetersizliğinden dolayı, fiyatlar dünya genelinde düştü bu da kar marjlarını düşürmesine neden oldu” şeklinde konuştu. Böyle bir ortamda ABD ekonomisinin küresel piyasalardan biraz daha güçlü durduğuna dikkat çekti.

2016’da Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GDP), gelişmekte olan ülkelerden (EM) gelişmiş ülkelere (DM) küçük oranda bir geçişle yüzde 2,5 oranında büyüme beklediklerini ifade eden Amerikalı ekonomist, “Ama talepteki azalmalar, fiyatlar üzerinde baskı oluşturdu. Bu sadece petrol üretiminde değil. Bu durum 2016’ın en dikkat çeken maddelerinden birisi olabilir” uyarısında bulundu.

Goldstein, düşük enflasyonun, düşük faiz oranlarına sebep olacağına dikkat çekerek bu noktada, “Faiz oranları değil, para birimleri ayarlayıcı rol oynuyor. Bu yıl para birimlerinde daha fazla devalüasyon beklenebilir” diye konuştu.

ÇİN PİYASALARINDA DAHA BÜYÜK SORUNLAR ÇIKABİLİR

Kıdemli ekonomist, 2016’ya kötü bir başlangıç yaparak borsada büyük çalkantı yaşayan Çin’in ‘yatırımcıdan tüketiciye doğru bir geçiş yaptığını’ ve bu geçişin büyük sorunlara sebep olmadığı takdirde, büyük bir başarı getireceğini savundu.

Çin piyasalarında ocak ayının başında yaşanan çalkantılar için, “Sadece basit bir hareketlenme” ifadesini kullanan Goldstein, “Daha büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Eğer çıkarsa bu sorunlar ciddi olur, eğer çıkmazsa büyük bir sürpriz olur” dedi.

DÜŞÜK ENFLASYON BÜYÜK PROBLEM

2016’de ABD ve küresel piyasaları bekleyen bir başka sorunun düşük enflasyon olduğunu ifade eden Ken Goldstein, “Amerika için yüzde 2’nin altında enflasyon ve yüzde 2’nin çok üstünde olmayan büyüme bekleniyor. Bu demektir ki şirket karları yüzde 5’ten çok büyümez. Bu da yatırımların büyük artış göstermesini engelleyecektir” şeklinde konuştu. Ardından Amerikan ekonomisinin 2016’da yüzde 2’den fazla büyüyebileceğini ama küresel piyasaların bunun biraz altında kalabileceği öngörüsünde bulundu.

ABD’de saatlik çalışma ücretlerinin biraz daha yükselmesi, istihdamı olumlu etkileyeceğini kaydeden kıdemli ekonomist, Amerikan Merkez Bankası (Fed)’nın en az bir kere daha faiz artışına giderek oranları yüzde 1’in altında tutabileceğini öne sürdü. Yatırım, ticaret ve hükümet harcamaları beklenen performansın altında kalmasından dolayı ‘ekonominin bütün yükü tüketiciye yüklendiğini’ savunan Goldstein, “Hükümetin, eğitim, sağlık ve eğitim gibi harcamaları en azından yaza kadar artmasa, endüstriyel sektör, salyangoz gibi yavaş ilerler. Batı bölgelerinde konut sektörü ilerleme gösteriyor. En büyük risk güney bölgelerin yavaşlaması, güneybatı ve batı da petrol ticaretinin azalması” değerlendirmesinde bulundu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.